Persbericht - Dendermonde - Helpdeskfraude

Donderdag 14/10/2021 werd door de lokale recherche tussengekomen in een grootschalig dossier van oplichting en informaticafraude gekend onder de vorm ‘helpdeskfraude’. Deze vorm van fraude bestaat erin dat de verdachten zich uitgeven als medewerkers van een bank. De verdachten bieden zich zowel telefonisch als fysiek aan bij hun slachtoffers met de melding dat ze verdachte verrichtingen hebben vastgesteld op de rekening van het slachtoffer. Via begeleiding zouden de verdachten de slachtoffers helpen om erger te voorkomen. Op deze manier konden de daders duizenden euro’s buit maken. Opvallend is dat deze daders vooral ouderen en kwetsbaren personen viseren.

Aangezien er op heel korte tijd een tiental feiten werden vastgesteld in Oost-Vlaanderen alleen al, werd onder leiding van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde een tijdelijk opsporingsteam opgericht met rechercheurs van de politiezones Hamme/Waasmunster, Sint-Niklaas en Kruibeke/Temse. Dankzij een vlotte samenwerking werden de verdachten op korte tijd geïdentificeerd en volgde een gecoördineerde tussenkomst met huiszoekingen in Leopoldsburg, Pelt, Balen en Dessel.

Door een snelle en gepaste reactie konden drie verdachten, een 21-jarige man en twee 19-jarige mannen, gearresteerd worden. Zij werden op 14 en 15 oktober voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Ze werden alle drie onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Hun aanhouding werd vandaag door de raadkamer in Dendermonde bevestigd.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen