Persbericht - Dendermonde - Verschillende verdachten geïdentificeerd in gerechtelijk onderzoek cybercrime

Begin deze maand werd door de lokale recherche van politiezone Assenede-Evergem in samenwerking met het Parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde en onder leiding van de onderzoeksrechter in Dendermonde tussengekomen in een grootschalig dossier van cybercrime gekend onder de vorm ‘phishing’.

Het dossier werd gestart met een aangifte van een slachtoffer waarbij, door het klikken op een verdachte link, grote sommen geld afhandig werden gemaakt.

Na doorgedreven onderzoek werden verschillende verdachten geïdentificeerd die behoren tot de bovenbouw van de organisatie, die instaat voor het ronselen van bankkaarten bij zogenaamde ‘moneymules’, zijnde personen die hun rekening ter beschikking stellen in ruil voor een beloofde vergoeding.

Verspreid over verschillende dagen, werden in totaal acht huiszoekingen verricht in samenwerking met andere politiezones. De tussenkomsten situeerden zich hoofdzakelijk in de ruime regio Dendermonde, Gent en Antwerpen.

Bij deze huiszoekingen werden zeven verdachten gearresteerd.  Vier van hen werden aangehouden door de onderzoeksrechter, twee van hen vrijgelaten onder zeer strikte voorwaarden en één persoon werd vrijgelaten na verhoor.

Bij de huiszoekingen werd cash geld in beslag genomen, tal van bankkaarten, kaartlezers, luxegoederen en luxe kledij.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen