Persbericht - Dendermonde/Antwerpen - Uithalers betrapt - 180 kilogram cocaïne gevonden

De federale gerechtelijke politie Antwerpen heeft in samenwerking met de douanediensten en de scheepvaartpolitie afgelopen week verschillende Albanese uithalers opgepakt aan kaai 1642 in de Waaslandhaven. In totaal werd ook 180 kilogram cocaïne onderschept.

In de nacht van 25 op 26 mei 2019 werden drie Albanezen van 30, 35 en 40 jaar gearresteerd ter hoogte van koelcontainers van een firma in de Waaslandhaven. Dat was het resultaat van de alerte houding van de bewakingsdienst van de betrokken firma. Op dat moment werden ook 2 sporttassen met in totaal 42,8 kilogram cocaïne, een sporttas met werkgereedschap en enkele lege sporttassen aangetroffen.

De drie verdachten werden op maandag 27 mei 2019 op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Ze werden allen aangehouden. Vandaag besliste de raadkamer in Dendermonde dat ze aangehouden blijven.

In de nacht van 27 op 28 mei 2019  konden twee uithalers, opnieuw Albanezen, gearresteerd worden op dezelfde locatie. Er werd een speurhond ingezet en die vond aan het water nog een lege sportzak. Tijdens het verdere onderzoek van de koelcontainers door de douanediensten werd een partij van 138 kilogram cocaïne ontdekt.

De twee verdachten van 24 en 32 jaar werden op woensdag 29 mei 2019 op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Zij werden eveneens aangehouden. De raadkamer in Dendermonde heeft vandaag hun aanhouding bevestigd.

De parketten van Antwerpen en Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over  gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.onzehavendrugsvrij.be.

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen