Persbericht - Diest - Nederlandse bende met zes cannabisplantage in België opgerold

De recherche van politiezone Demerdal-DSZ voert sinds dit voorjaar onderzoek naar een Nederlandse bende die in België panden huurde en er cannabisplantages in onderbracht. De bal ging aan het rollen toen de eigenaar van een huurhuis aan de Tessenderloseweg in Diest onraad rook. De man verwittigde  op 6 maart 2018 de politie omdat de huurders de ramen van zijn woning en aanpalende loods hadden afgeplakt, er extra elektrische bedrading hadden voorzien en er ’s nachts verdachte activiteiten werden waargenomen. Dezelfde dag onderschepte de politie twee broers met de Nederlandse nationaliteit die in een huurwagen naar de woning waren gekomen. In hun auto werd materiaal gevonden dat aan een cannabisplantage kon gelinkt worden. Bij een huiszoeking in de woning en de loods in Diest stootte de politie op een professionele plantage met ongeveer 1000 planten. Op 7 maart vorderde het parket een gerechtelijk onderzoek naar de teelt van cannabis en hield de onderzoeksrechter de twee Nederlandse broers van 30 en 33 jaar aan. Zij verbleven twee maanden in voorlopige hechtenis en werden midden mei vrijgelaten onder voorwaarden.

Verder onderzoek leidde de recherche naar twee andere Nederlanders die onder verschillende aliassen panden blijken te huren in onder andere Tessenderlo, Leuven, Kortenberg en Balen waar in de daaropvolgende weken verschillende huiszoekingen werden uitgevoerd. In een huis in Tessenderlo werd een plantage met ongeveer 500 planten gevonden. Op twee adressen in Kortenberg waren plantages met telkens ongeveer 1100 planten ondergebracht en op een adres in de Arthur De Greefstraat in Leuven vond de politie een plantage van ongeveer 1100 planten. In de Ossenberg in Balen werd tenslotte een plantage van ongeveer 460 cannabisplanten uitgebaat.

De vrouwelijke hoofdverdachte, een Nederlandse dame van 42 jaar, werd op 11 maart 2018 aangehouden door de onderzoeksrechter in Leuven nadat ze een dag eerder in Diest was opgedaagd. Eind april werd nog een 22-jarige Nederlander aangehouden die in verband kon gebracht worden met de plantage in Balen. Beiden verblijven nog in voorlopige hechtenis. Voor de mannelijke hoofdverdachte, een Nederlander van 63 jaar, is de overlevering uit Nederland gevraagd. De recherche van PZ Demerdal-DSZ zet het onderzoek voort onder leiding van de onderzoeksrechter.