Persbericht - dreigende man met mes neergeschoten door politie

Feiten : dreigende man met mes neergeschoten door politie
Datum en plaats : 22/04/2018 Notelaarstraat te 1000 Brussel
Verdachte : M. F. (°1986)

Omstreeks 22u wordt de lokale politie Brussel HOOFDSTAD Elsene opgeroepen door een bewoner van een appartementsgebouw in de Notelaarstraat te Brussel.

M.F. zou op een dreigende toon de bewoners verzocht hebben het gebouw te verlaten omdat dit gebouw eigendom zou zijn van zijn grootvader.

De oom van de verdachte, stelt dat M.F. reeds geruime tijd met psychische problemen zou kampen en dat een procedure tot gedwongen opname werd opgestart.

M.F. komt zijn appartement uit met een mes in de hand en loopt recht op de tussenkomende politieagenten af.

De politie kan alle bewoners in veiligheid brengen en er wordt een perimeter ingesteld. M.F. loopt nog verscheidene keren naar buiten, met zijn mes en gaat niet in op de aanmaningen van de politiediensten om zijn mes neer te leggen.

De anti-overval brigade van de lokale politie Brussel HOOFDSTAD Elsene (BAA AOB) was snel ter plaatse. Ook naburige zones kwamen in versterking.

De AOB (anti-overval brigade) heeft verdachte voortdurend verzocht zijn mes neer te leggen. Er werd traangas gebruikt en verschillende schoten van een luchtdrukgeweer werden afgevuurd,  maar tevergeefs.

Wanneer de verdachte uiteindelijk een lid van de AOB wou neersteken, heeft de AOB, een schot afgevuurd naar de verdachte. M.F. kon toen overmeesterd werden en werd onmiddellijk overgedragen aan de hulpdiensten die reeds ter plaatse waren.

Ongeveer een uur na het afvuren van het schot is M.F. overleden aan zijn verwondingen.

Zoals steeds in een dergelijke situatie zijn er twee parallelle onderzoeken opgestart:

  • Een eerste onderzoek naar de bedreigingen van M.F., de initiële politie-interventie.
  • Een tweede onderzoek naar het gebruik van het wapen door de politiediensten.

Het labo van de federale politie is ter plaatse gekomen. Verschillende getuigen werden verhoord. Een ballistisch deskundige werd aangesteld en in de loop van de dag zal er een autopsie plaatsvinden op het lichaam van M.F.

Uit de eerste elementen van het onderzoek naar het gebruik van het wapen, blijkt dat de procedures zouden gevolgd zijn.

Ine Van Wymersch - woordvoerder