Persbericht - Duffel - Dievenbende die actief was in ziekenhuizen gevat.

Op 7 juni 2018 werden 10 personen, verdacht van lidmaatschap van een vereniging van misdadigers, voor de  onderzoeksrechter te Mechelen gebracht. Deze actie vormde het sluitstuk van een dossier dat werd opgestart door PZ Mechelen-Willebroek naar aanleiding van een diefstal van een portefeuille met bankkaart  in het revalidatiecentrum in Duffel op 29 juli 2017. Met de bankkaart van het slachtoffer werd op meerdere plaatsen, waaronder in Mechelen, geld afgehaald. Dit voor een totaalbedrag van enkele duizenden euro.

Na intens speurwerk kregen de onderzoekers van PZ Mechelen-Willebroek een bende in beeld die in heel België actief was en die zich enerzijds met de diefstal van bankkaarten bezig hield.  Momenteel is er reeds een link naar meer dan 50 gelijkaardige feiten.

De bende was actief in ziekenhuizen in onder meer Aalst, Gent, Antwerpen, Brugge, Charleroi, Luik en Ath. Steeds werden bankkaarten ontfutseld van mensen op leeftijd, waarbij veelal ook de code werd gevonden, en werden er vervolgens grote geldsommen afgehaald. Bij één slachtoffer zelfs tot 20.000 euro.

De bende was anderzijds ook bedreven in het plegen van talloze winkeldiefstallen, veelal op bestelling. Zo stonden handtassen, schoenen, kledij en cosmeticaproducten op hun verlanglijstjes.

De bende - bestaande uit een familie, samen met vrienden en kennissen – ging bijzonder professioneel te werk. Niet alleen had men diverse draagtassen uitgerust met aluminiumfolie om het detectiesysteem in handelszaken te omzeilen, maar was men tevens in het bezit van allerhande technische systemen om het veiligheidslabel van de gestolen goederen te verwijderen.

Donderdag 7 juni 2018 voerden politie Mechelen-Willebroek simultaan 14 huiszoekingen uit in de Brusselse regio, hierbij werden voornamelijk handtassen, schoenen, kledij en cosmeticaproducten in beslag genomen. Hierbij werden 10 verdachten opgepakt die allen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Zeven van hen werden aangehouden, twee mochten onder voorwaarden beschikken en één werd vrijgelaten.

Contactpersoon:
Peter Peereboom