Persbericht - Edegem - Twee aanhoudingen in onderzoek naar helpdeskfraude

De raadkamer heeft vorige donderdag de aanhouding van twee mannen bevestigd in een onderzoek naar helpdeskfraude. Mogelijk hebben ze verspreid over Vlaanderen slachtoffers gemaakt.

 

Tijdens de controle van een voertuig door PZ Zottegem werden op 2 december 2022 twee kaartlezers en 500 euro aangetroffen. De twee inzittenden, twee Nederlanders van 21 jaar oud, werden gearresteerd. In een aangetroffen gsm werden adressen teruggevonden. Bij controle van enkele van deze adressen blijken de bewoners telkens hoogbejaard te zijn. Ze zouden telefoon of bezoek gehad hebben van een persoon die zich uitgaf voor een bankmedewerker en hun bancontactkaarten zou komen ophalen. De communicatie die teruggevonden wordt in de gespreksgroepen stemt overeen met het relaas van slachtoffers van deze feiten.

 

Bij deze nieuwe vorm van helpdeskfraude doen oplichters zich voor als bankmedewerkers en komen ze persoonlijk langs om de bankrekening van het slachtoffer leeg te halen.

 

Een van de verdachten gaf toe dat hij zich effectief zou hebben aangeboden op een adres om mensen bankkaarten afhandig te maken. Op 2 december werd er ook aangifte gedaan van feiten met dezelfde werkwijze in dezelfde buurt. De beschrijving door een getuige van de persoon die zich aanbood aan de deur van de slachtoffers, zou overeenstemmen met de uiterlijke kenmerken van de verdachte.

 

Een van de twee verdachten zou ook nog gelinkt kunnen worden aan een andere verdachte inzake een ander dossier rond valse bankmedewerkers. Ze zouden worden gelinkt aan acht feiten in Aartselaar en Edegem, maar ook aan feiten in Zottegem en Oostkamp. Er zijn mogelijk nog kompanen actief. Het blijft dus belangrijk om nooit zo maar e-mails of berichten te geloven, omdat oplichters het logo van een bank makkelijk kunnen namaken. Geef ook nooit persoonlijke codes door en ga ook nooit via een link naar de website van de bank. Het is beter om zelf de website van de bank in te geven. Bankmedewerkers komen nooit aan huis.

 

De feiten worden gekwalificeerd als oplichting, informaticabedrog, poging oplichting en criminele organisatie.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen