Persbericht - Gent - 1 jaar Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG)

Parketten van de procureur des Konings West-Vlaanderen
Persberichten

Een jaar geleden werden in België drie Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) geopend: 1 in Gent (UZ Gent), 1 in Brussel en 1 in Luik.

Ook het parket Oost-Vlaanderen participeert aan dit pilootproject. 

Het unieke aan het concept van het ZSG is de holistische zorg die aan slachtoffers van seksuele delicten op 1 locatie, binnen een gespecialiseerd zorgcentrum wordt geboden.

Slachtoffers van seksueel geweld, zoals verkrachting of aanranding, kunnen dag en nacht terecht in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Het centrum biedt slachtoffers alle mogelijke bijstand, en dit dus op één locatie: medische en psychische zorg, het verzamelen van bewijsmateriaal dmv een onderzoek aan het lichaam, maar ook het eerste verhoor van het slachtoffer.

Deze werkwijze betekent in de eerste plaats een meerwaarde voor het slachtoffer, dat onmiddellijk op multidisciplinaire wijze wordt bijgestaan op één locatie. Maar ook voor  politie en parket betekent deze nieuwe manier van werken een grote meerwaarde.

Zo bijvoorbeeld kan een DNA onderzoek in betere omstandigheden plaatsvinden, waardoor de kans om de dader te identificeren en te vervolgen groter is.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

Parketten van de procureur des Konings West-Vlaanderen
Persberichten

Ander Persberichten