Persbericht - Gent - actie tegen drugs

Afgelopen zaterdagavond en -nacht organiseerde de Gentse lokale politie een actie tegen drugs. De actie richtte zich op het vatten van occasionele druggebruikers, gewoontegebruikers en dealers die zouden afzakken naar of aanwezig waren op het evenement ArtCube (Hurstweg) en de Kompass Klub (Ottergemsesteenweg Zuid).

Tijdens de actie werd gebruik gemaakt van het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking (OMS). Meerderjarige personen die werden gevat met gebruikershoeveelheden drugs kregen de mogelijkheid om ter plaatse een minnelijke schikking te betalen. Overtreders die niet wensten of konden betalen, werden gearresteerd en ontvingen de volgende ochtend een dagvaarding van het parket.

De actie startte zaterdagavond omstreeks 19u30 met een dispositief rond station Gent Sint-Pieters waar een grote groep festivalgangers aanwezig was. 

In de omgeving van het station kon de politie 22 personen vatten die in het bezit waren van drugs. Aan de Kompass Klub liepen nog eens 52 personen tegen de lamp. Eén van hen, een Fransman, had 14 xtc-pillen op zak en werd gearresteerd voor drugshandel. Hij werd gedagvaard door het parket en zal zich op 24 mei 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Aan de ArtCube werden 45 personen betrapt met drugs. Zij kregen een OMS voorgesteld. 39 personen betaalden meteen. Het gaat om een totaalbedrag van 4.950 euro. Zes personen die niet in de mogelijkheid waren om te betalen of niet wensten te betalen werden gearresteerd. Zij werden door het parket gedagvaard voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 24 mei 2018.

De actie leverde in totaal 119 inbreuken op de drugwetgeving op. De drugs die werden aangetroffen waren: weed, xtc, speed, cocaïne, joints, MDMA en ketamine.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen