Persbericht - Gent - grote lading cocaïne onderschept in Gentse haven - 6 personen aangehouden

In de haven van Gent werd afgelopen weekend ongeveer 560 kg cocaïne onderschept die verborgen zat in fruitsapvaten. Acht verdachten zijn opgepakt, waarvan er zes onder aanhoudingsmandaat geplaatst zijn door de onderzoeksrechter in Gent.

Op zaterdag 15 januari 2022 werd een controle uitgevoerd van containers met vaten fruitsap/-pulp die uit Brazilië, via Antwerpen naar Gent waren gekomen. De diensten van de Douane Opsporingen Gent, de Scheepvaartpolitie Gent en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen konden verschillende vaten in een container aantreffen met daarin in totaal zo’n 560 kilogram cocaïne. De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen werd door het parket Oost-Vlaanderen belast met het onderzoek.

Verder onderzoek door de FGP Oost-Vlaanderen leidde ertoe dat er de volgende dagen meerdere huiszoekingen en arrestaties konden worden uitgevoerd. In totaal werden acht verdachten opgepakt. Zes verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent die besliste om ze alle zes onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. De andere twee werden vrijgelaten na verhoor, waarbij er één onder voorwaarden werd gesteld. De zes aangehoudenen betreffen drie havenarbeiders en drie vermoedelijke leden van de organisatie.

Deze vangst bevestigt weerom dat de criminele organisaties de Gentse haven gebruiken om op verschillende manieren cocaïne binnen te smokkelen: onder de waterlijn, in de bulkvracht (vb steenkool), in containers, via de bemanning, …  Zo was er in september 2021 nog een vangst van 500 kg cocaïne in een container met papier dewelke uit Brazilië kwam, en in december 2021 werd ongeveer 150 kg cocaïne ontdekt in de zeekast van een schip.

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, de Scheepvaartpolitie Gent, de Douane en het parket OVL blijven de krachten bundelen om de Gentse haven veiliger te maken.

In het belang van het lopend onderzoek kan er momenteel geen extra informatie verstrekt worden.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen