Persbericht - Gent - Hooggedoseerde XTC-pillen op de Gentse drugsmarkt

Omstreeks 6u in de ochtend van 27 januari 2019 werd een 31-jarige man uit Dendermonde onwel in de Gentse Kompass Klub en verloor nadien het bewustzijn. Hij werd overgebracht naar het UZ Gent waar hij kort nadien overleed. Het parket stelde een wetsdokter aan die instond voor de uitwendige schouwing en het nemen van bloed-en urinestalen.

Uit het opsporingsonderzoek is gebleken dat het om een druggerelateerd overlijden gaat. De beschikbare informatie wijst op een bijzonder hoge dosis MDMA in combinatie met een mogelijk vooraf bestaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis. XTC-pillen met dergelijke hooggedoseerde MDMA circuleren momenteel op de Gentse drugsmarkt.

 

Tijdens dezelfde nacht van 26 op 27 januari 2019 werden twee drugdealers afkomstig uit Brugge op heterdaad betrapt in respectievelijk de Kompass Klub en de Art Cube in Gent. Zij werden door het parket allebei gedagvaard in snelrecht en dienen op 26/02/2019 te verschijnen voor de correctionele rechtbank in Gent. Zij waren onder meer in het bezit van XTC-pillen met een dergelijke hoge dosering MDMA.

 

De hoge dosering van XTC-pillen (meer dan 200 mg MDMA/pil) is een recente, gevaarlijke trend op de Belgische drugsmarkt, waarvoor het ‘Belgian Early Warning System on Drugs’ van Sciensano (voorheen: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) (02/642.54.20) eerder waarschuwingen (zogenaamde “alerts”) heeft verspreid in het kader van de Volksgezondheid.

 

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen