Persbericht - Gent - Nederlandse oplichters gevat

Het parket Oost-Vlaanderen heeft twee personen die verdacht worden van een groot aantal oplichtingen gedagvaard voor de correctionele rechtbank in Gent. De zaak wordt op 7 januari 2019 ingeleid. Eén van de verdachten is aangehouden.

Een eerste aangifte dateert van juni 2017. Een persoon uit Gent die het slachtoffer geworden was van de oplichtingspraktijken van de twee verdachten, was naar de politie gestapt. Naderhand kwamen verschillende andere aangiftes binnen over gelijkaardige feiten. Het parket Oost-Vlaanderen vorderde een gerechtelijk onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter.

De verdachten hanteerden steeds dezelfde handelswijze. Ze contacteerden de slachtoffers nav een zoekertje op een tweedehandssite. Er werd telefonisch een afspraak gemaakt en de verdachten kwamen de goederen bij de slachtoffers thuis betalen en ophalen.

De betalingen gebeurden steeds via een betalingsapp op de gsm van de hoofdverdachte, waardoor de slachtoffers de indruk hadden dat de betaling effectief gebeurd was. Hij kon het vertrouwen van de verkopers winnen door zijn naam of een kopie van zijn identiteitsdocument achter te laten. Het geld bleek echter nooit op de rekening van de slachtoffers te komen.

De goederen werden nadien door de verdachten te koop aangeboden in tweedehandswinkels.

Er kwamen in de periode van juni 2017 tot april 2018 een 40-tal klachten binnen voor een totaal nadeel van ongeveer 70.000 euro. De goederen die door de verdachten werden ontvreemd zijn voornamelijk computers, laptops, dure gsm’s en fototoestellen.

De feiten vonden plaats over heel het land oa in Antwerpen, Hoeselt, Heusden-Zolder, Gent, Huldenberg, Begijnendijk, Sint-Truiden, Brugge, Sambreville, Hasselt, Lierde, Essen, Oostende, Poperinge, St-Katelijne-Waver, Bierbeek, Elsene, Leuven, Beringen, Tongeren, Ranst, Mechelen, Kuurne, Knokke, Tessenderlo, Asse, Waregem, Brasschaat, Aalst, Ronse, Boortmeerbeek, Borsbeek, Pittem en Waver.

De hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Middelburg (Nederland), werd op verzoek van de onderzoeksrechter in Gent door de Nederlands autoriteiten gevat en uitgeleverd. Hij werd op 8 november 2018 aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Zijn kompaan, een 23-jarige man uit Rotterdam die als chauffeur optrad, werd eveneens gedagvaard. Hij zit momenteel in de cel in Nederland wegens andere feiten.

De hoofdverdachte werd in Nederland reeds veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

De zaak wordt ingeleid voor de correctionele rechtbank in Gent op maandag 7 januari 2019 om 9u. De zitting gaat door in zaal 1.3 van de gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan in Gent.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen