Persbericht - Gent - Opnieuw grote lading cocaïne, verborgen in de zeekast van een schip, onderschept in Gentse haven

Parketten van de procureur des Konings West-Vlaanderen
Persberichten

Dankzij een goede samenwerking tussen de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, de Scheepvaartpolitie en de Douane, kon op maandag 20 december een lading cocaïne worden onderschept in de haven van Gent. De drugs zaten verborgen in de zeekast van een schip, afkomstig uit Santos, Brazilië.

Op maandag 20 december 2021 merkte de bemanning van een schip, aangemeerd in de Gentse haven, duikers op rond hun schip. De Scheepvaartpolitie ging onmiddellijk ter plaatse maar kon de duikers niet meer aantreffen. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen werd door het parket Oost-Vlaanderen belast met het onderzoek.

Vervolgens heeft de Belgische Douane, in samenwerking met het duikteam van de Nederlandse Douane en gebruikmakend van een patrouilleboot van de Scheepvaartpolitie, drie grote zakken met in totaal ongeveer 150 kg cocaïne aangetroffen in de zeekast van het schip. Het schip was afkomstig uit Santos, Brazilië.

Deze vangst is niet de eerste in zijn soort. In juni van dit jaar was er in Gent reeds een gelijkaardige vaststelling. Toen ging het om 216 kg cocaïne met een straatwaarde van ruim 10 miljoen euro, die ook in een zeekast verborgen zat.

Criminele organisaties trachten op verschillende manieren cocaïne binnen te smokkelen via de Gentse haven: verborgen onder de waterlijn, in de bulkvracht (bv. in een lading steenkool), in containers, via de bemanning, …

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, de Scheepvaartpolitie Gent en de Douane blijven de krachten bundelen om de Gentse haven veiliger te maken en de drugimport een halt toe te roepen.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

Parketten van de procureur des Konings West-Vlaanderen
Persberichten

Ander Persberichten