Persbericht - Gent - Resultaat controles techno-event Flanders Expo

In Flanders Expo ging van zaterdagavond 16/4/2022 (17u) tot zondagochtend 17/4/2022 (6u) het techno-evenement KNTXT door met een 10-uur durende dj-set van Charlotte de Witte.

Om de veiligheid op het evenement maximaal te vrijwaren voerde de lokale politie van Gent in samenwerking met het parket Oost-Vlaanderen en de hondensteun van de Federale Politie in Flanders Expo controles uit op het bezit van verdovende middelen en wapens. 

Aan de ingang van het evenement kregen de bezoekers de mogelijkheid om zich op het laatste moment nog vrijwillig van hun drugs te ontdoen in zogenaamde ‘mercy bins’.

Van de ongeveer 18.000 bezoekers werden een 280-tal personen door de politie gefouilleerd. Bij 153 personen (minder dan 1% vd bezoekers) werden verboden middelen aangetroffen, waaronder cannabis, amfetamines, XTC, cocaïne, ketamine en mephedrone. Alle verboden middelen werden in beslag genomen. Er werden geen wapens aangetroffen.

Van de 153 personen bij wie verdovende middelen werden aangetroffen, werd aan 98 personen een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) aangeboden. Dit houdt in dat na de onmiddellijke betaling van een opgelegde geldsom geen verdere strafrechtelijke stappen worden ondernomen. Via het systeem van de OMS werd een bedrag van 19.600 EUR aan minnelijke schikkingen geïnd.

3 personen werden gerechtelijk gearresteerd wegens het bezit van grotere hoeveelheden verdovende middelen die kennelijk niet bestemd waren voor persoonlijk gebruik. Zij werden onmiddellijk gedagvaard en moeten zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank op 9 juni 2022.

Ook aan station Gent Gent-Pieters en aan een aantal invalswegen werden controles uitgevoerd door de Federale Politie (Spoorwegpolitie en Verkeerspolitie). Er werden 160 personen gecontroleerd op alcohol waarvan 16 positief hebben geblazen. 7 van hen betaalden een onmiddellijke inning en voor de overige werd een proces-verbaal opgesteld. Hun rijbewijs werd eveneens voor 15 dagen ingetrokken of voor een aantal uur ingehouden. 44 personen werden gecontroleerd op drugs in het verkeer, waarvan 27 personen positief testten. Ook voor hen werd een proces-verbaal opgesteld en werd hun rijbewijs ingetrokken.

Het evenement verliep rustig en zonder noemenswaardige problemen.

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen