Persbericht - Geraardsbergen – gerechtelijk onderzoek naar uitbating assistentiewoningen

Bij een inval op 3 februari 2022 in twee instellingen in Geraardsbergen werd vastgesteld dat er ouderlingen verbleven die niet zelfredzaam waren. Gezien de uitbaters hiervoor geen vergunning hadden, werden 17 ouderlingen overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. De uitbaters werden door de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen opgepakt voor verhoor en worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

De onderzoeksrechter in  Oudenaarde heeft, op basis van een aantal klachten bij de onderzoeksrechter en een vordering van het parket Oost-Vlaanderen, de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen gelast met een onderzoek naar twee instellingen in Geraardsbergen, namelijk residentie Beauprez en residentie De Kloef, beiden gelegen in de Klakvijverstraat.

Deze twee instellingen worden uitgebaat door dezelfde zaakvoerders, een 49-jarige man en zijn 37-jarige echtgenote.

Beide residenties hadden als hoofdactiviteit het uitbaten van assistentiewoningen. Het principe van een assistentiewoning is dat er ouderen verblijven die zelfredzaam zijn. De Zorginspectie heeft controles uitgevoerd waarbij o.a. werd vastgesteld dat in Residentie Beauprez ouderen verblijven die niet zelfredzaam zijn en de zorg duidelijk onvoldoende was. Hierop werd de erkenning voor het uitbaten van een assistentiewoning voor residentie ‘Beauprez’ definitief ingetrokken eind juni 2021. Residentie Senior Resort ‘De Kloef’ heeft wel nog een erkenning voor het uitbaten van assistentiewoningen. Het gebouw Beauprez heeft ondertussen een doorstart genomen als co-housingsproject, dit onder de VZW Alegria.

Op 3 februari 2022 zijn de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen samen met de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde en de sociale inspectiediensten binnengevallen in de twee vestigingen met als doel onder andere na te gaan op welke manier de inwoners verzorgd werden en of  de voorwaarden van de vergunning alsook de algemene tewerkstellingsregels werden nageleefd. 

De onderzoeksrechter stapte zelf af, samen met een wetsgeneesheer en een psychiater, om de situatie ter plaatste te kunnen evalueren. In de residentie ‘Beauprez’ (Alegria) werden 15 ouderlingen aangetroffen die niet zelfredzaam waren; in residentie De Kloef werden er 2 aangetroffen. Gezien deze mensen een extra verzorging nodig hebben dienen zij opgevangen te worden in een aangepaste en erkende instelling (rusthuis).

Tevens werd één persoon aangetroffen die geen geldige verblijfstitel had.

Het medisch rampenplan werd op gemeentelijk niveau afgekondigd zodat deze 17 mensen op een snelle en vlotte manier door de Directeur Medische Zorg konden verdeeld worden over de ziekenhuizen in de omgeving  (Geraardsbergen, Aalst, Zottegem) in afwachting van een definitieve oplossing. Het OCMW Geraardsbergen begeleidt de families hier verder bij.

De twee uitbaters werden gisterenochtend opgepakt voor verhoor en gearresteerd. Ze worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen