Persbericht - Herentals - Stand van zaken in onderzoek naar juf Mieke

Bijna één jaar na de moord op juf Mieke willen politie, parket en de onderzoeksrechter een stand van zaken geven over het gerechtelijk onderzoek en geven we toelichting bij nieuwe initiatieven.

 

Op maandag 10 november 2020 werd de 59-jarige Maria ‘Mieke’ Verlinden dood aangetroffen door haar man in hun woning in de Fabiolastraat in Noorderwijk. De dader had buitensporig zwaar geweld gebruikt. Er werd niets gestolen: een portefeuille met geld lag onaangeroerd op de eetkamertafel.

De feiten werden die voormiddag gepleegd, waarschijnlijk tussen 9 en 10.34 uur. Het technisch labo heeft in het huis een DNA-spoor gevonden van de verdachte. Zo weten we dat we een mannelijke verdachte zoeken die zelf lichtgewond is geraakt. De verdachte droeg schoenen van het (orthopedisch) schoenenmerk Finn Comfort. De zool is van het type Finnamic en wordt gebruikt bij meerdere modellen van schoenen, waaronder ook bij sandalen. In ons land zijn verschillende verkooppunten van dit schoenenmerk, maar de schoenen kunnen ook online gekocht worden en zijn niet zo uitzonderlijk als eerst werd gedacht. Het gaat niet om orthopedische schoenen in de strikte betekenis van het woord.

De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen en van PZ Neteland werken onder leiding van de onderzoeksrechter samen om een doorbraak te vinden in dit dossier.

Na verschillende oproepen in de media, waaronder het opsporingsprogramma Faroek, ontvingen de speurders ongeveer 100 tips. Elke tip wordt onderzocht en kan nuttig zijn. Het kan een ontbrekend puzzelstukje vormen of het kan nuttige informatie zijn om een bepaalde onderzoekpiste af te sluiten.

De speurders zullen alles in het werk blijven stellen om de familie en naasten van juf Mieke de nodige antwoorden te kunnen bezorgen.

Er loopt op dit moment een uitvoerig DNA-onderzoek door het forensisch DNA-labo van het UZA en het NICC. Sinds begin van het onderzoek zijn er 435 DNA-stalen afgenomen en geanalyseerd, maar op dit moment heeft dat nog niet tot een opheldering geleid. Dat DNA-onderzoek zal worden verdergezet.

De kans bestaat dat iemand iets weet van de moord op juf Mieke, maar dat nog niet heeft willen, kunnen of durven melden aan de speurders. We hebben een flyeractie georganiseerd in Noorderwijk, waarop een gsm-nummer vermeld staat. Mensen die iets meer zouden weten, kunnen in alle discretie en rechtstreeks de speurders bellen, WhatsApp’en of een bericht sturen.

Dat nummer is 0474/79.14.09 !

Het is mogelijk dat de partner, vriend of vriendin, moeder of vader, collega of buur van de verdachte iets weet. Wij zijn ons bewust van de emotionele dilemma’s welke dit met zich meebrengt voor de betrokken persoon.

Om daadwerkelijk alle mogelijke ontmoedigende barrières weg te nemen, wordt op zaterdag 30 oktober tussen 10 en 16 uur een spreekuur gehouden. Leden van het onderzoeksteam zullen beschikbaar zijn in de Pastorij, Ring 9 in Noorderwijk. Personen die informatie zouden hebben, kunnen rechtstreeks met de speurders praten. Er wordt gezorgd dat alles in vertrouwen en in alle discretie zal kunnen verlopen.

 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen