Persbericht - Mechelen - Aanhoudingen in dossier helpdeskfraude

In een gerechtelijk onderzoek naar feiten van helpdeskfraude heeft de onderzoeksrechter in Mechelen intussen drie mensen aangehouden.

 

Vorige week waarschuwden politie en parket voor een nieuw fenomeen van fraude dat in opmars is.

Slachtoffers van deze zogenaamde helpdeskfraude, zijn voornamelijk oudere mensen die een telefoon krijgen van iemand die zich voordoet als een bediende van de bank. Er zou een verdachte transactie zijn gebeurd op de rekening. Slachtoffers moeten inloggen op hun computer. Omdat de telefoonverbinding te slecht zou zijn, wordt een medewerker ter plaatse gestuurd. De medewerker neemt de computer over, vraagt dan de bankkaart en knipt die dan in tweeën. Daarbij wordt niet de cruciale chip doorgeknipt of wordt een bankkaart verwisseld. De oplichter neemt alle stukken mee en er wordt meteen geld afgehaald of overgeschreven.

In een samenwerking tussen PZ Heist en team Goudi van PZ Antwerpen kon begin deze maand al een 18-jarige Nederlander gearresteerd worden. Het slachtoffer, een vrouw uit Heist, had een oplichter over de vloer gekregen. Met de bankkaart van de vrouw werd geprobeerd om voor 40.000 euro aan horloges te kopen bij juweliers in het Antwerpse.

De jongste weken ontvingen politie en parket nog meer meldingen van slachtoffers. Zo verloor een koppel uit Brecht meer dan 100.000 euro in één keer. Er zijn ook feiten gemeld in Turnhout, Dessel en in de provincie Limburg.

Maandagavond konden de politie van Gent twee mannen arresteren. Op één van hun gsm’s werd een lijst met potentiële slachtoffers aangetroffen. Via de gsm kon de link gemaakt worden naar de feiten van PZ Heist en PZ Antwerpen en naar de feiten in Dessel en Turnhout.

De onderzoeksrechter heeft een 21-jarige Belg en een 28-jarige Nederlander aangehouden voor deelname aan een vereniging, informaticabedrog, oplichting en witwassen.

Vrijdag zijn ze voor de raadkamer in Mechelen verschenen en die heeft hun aanhouding bevestigd.

Het gerechtelijk onderzoek naar andere verdachten en/of andere feiten wordt verdergezet.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen