Persbericht - Mechelen - Drugsnetwerk ontmanteld: 18 aanhoudingen

De lokale recherche van PZ Mechelen-Willebroek wist onder leiding van onderzoeksrechter in Mechelen een drugsnetwerk in kaart te brengen en op te rollen. Maandag en dinsdag werden 25 personen gearresteerd, 18 zijn intussen aangehouden door de onderzoeksrechter in Mechelen.

 

In de zomer van 2018 startte PZ Mechelen-Willebroek een drugsonderzoek, waarbij een Mechelse familie uitdrukkelijk in beeld kwam. Het parket Antwerpen (afdeling Mechelen) opende een gerechtelijk onderzoek en vorderde een onderzoeksrechter. Tijdens het verdere onderzoek kan de recherche de criminele organisatie verder in kaart brengen. De organisatie werkte voor de handel in verdovende middelen met koeriers in de regio’s Ternat, Opwijk, Buggenhout en Lebbeke en had een klantenbestand vooral in regio Buggenhout, Lebbeke, Opwijk, Asse, Affligem, Moorsel, Aalst. Daarbij werden hotels in het Brusselse en in Mechelen als uitvalsbasis gebruikt. Voor de transporten werden huurvoertuigen gebruikt.

In de loop van het onderzoek werden verschillende koeriers en hotelkamers gecontroleerd. Die controles waren toevallig of naar aanleiding van verkeersinbreuken of verdachte handelingen.

Enkele voorbeelden:

•        In maart 2019 werd er een een controle gedaan van een hotelkamer in Anderlecht. Deze hotelkamer werd als safe house en slaapplaats voor een koerier gebruikt. De politie kon 730 euro, 7 gsm's, 387 gram cocaïne, 11 gram cannabis en een auto in beslag nemen.

•        In april 2019 werd een koerier betrapt tijdens een drugsdeal. Hij had 10,6 gram speed bij. Een auto en twee gsm's werden in beslag genomen. De koerier werd.

•        In augustus 2019 werd een kopstuk van de organisatie die vanuit Nederland werkte, gecontroleerd in Brussel naar aanleiding van feiten van intrafamiliaal geweld. Tijdens de huiszoeking in zijn hotelkamer vond de politie 100 gram cocaïne, 27,5 gram cannabis en drie gsm's.

Een lid van de Mechelse familie kan als spilfiguur beschouwd worden. Hij werd bijgestaan door familieleden uit België en Nederland.

Voor bendeleden die in andere dossiers in de gevangenis waren beland zou een advocaat betaald worden door de organisatie. De bendeleden zouden via de organisatie in de gevangenis verdovende middelen krijgen en er zou geld op hun gevangenisrekening gestort zijn. 

Maandag werden met de hulp van ruim 125 politieambtenaren in totaal 37 huiszoekingen uitgevoerd in Mechelen, Jette, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Opwijk, Buggenhout, Aartselaar, Hoboken, Antwerpen, Bertem, Anderlecht, Londerzeel, Wemmel en Moorsel en ook in de gevangenissen van Merksplas en Mechelen. 25 personen werden opgepakt. Het gaat om 2 vrouwen en 23 mannen tussen 19 en 41 jaar van Belgische en Marokkaanse nationaliteit. 19 van hen werden maandag en dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Er werd beslist om 18 mensen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen, één iemand is vrijgelaten onder voorwaarden.

Tijdens de actie werden 46 gsm’s, 5 auto’s, 37.990 euro cash geld, 317 gram cocaïne, 513,23 gram cannabis, 18 luxe horloges, twee aktes van eigendommen in Marokko, 3 stroomstootwapens, 1 dolk, 1 matrak, 1 boksijzer, 4 vuurwapens en 239 patronen in beslag genomen.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen