Persbericht - Mechelen - Onderzoek naar bitcoinfraude

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft op dinsdag 5 oktober een actie uitgevoerd in een lopend gerechtelijk onderzoek rond een Europees gestructureerde criminele organisatie die zich bezig houdt met bitcoinfraude.

Leden van de criminele organisatie zouden hun potentiële slachtoffers zoeken via onlineplatformen waar onroerende goederen uit een hoger segment te koop staan. Er wordt een fysieke afspraak gemaakt in een ander land dan vanwaar het slachtoffer afkomstig is. Het gaat onder meer om Amsterdam, Maastricht, Brussel, Parijs, Barcelona of Milaan.

Bij de fysieke contacten met de potentiële slachtoffers wordt er naast de aankoop van het onroerend goed woning gevraagd of men vooraf geen nevendeal kan uitvoeren waarbij zij vragen of zij bijvoorbeeld geen grote coupures cash gelden kunnen wisselen naar kleine coupures cash geld of goud tegen cash geld of cryptomunten tegen cash geld. Het lokmiddel is een riant commissieloon van 10 tot zelfs 15 % dat het potentiële slachtoffer beloofd wordt.

Als het slachtoffer toehapt, wordt een wisseltruc uitgevoerd waarbij het slachtoffer zijn cash geld, goud of cryptomunten kwijt is en opgezadeld zit met vals geld.

In deze fase van het onderzoek lijkt het jaarlijks om tientallen miljoenen euro’s te gaan.

In het kader van deze internationale gerechtelijke actie werden in België twee arrestaties verricht, in Nederland drie arrestaties en werden er een reeks internationale aanhoudingsmandaten afgeleverd. In Nederland werd een omvangrijk bedrag aan vals geld in beslag genomen evenals een substantieel bedrag aan “echte contanten”. Verder werden onder meer diverse exclusieve luxe horloges en ledgers (wallets) met daarop cryptomunten in beslag genomen.

De raadkamer in Mechelen heeft vorige vrijdag de aanhouding van een 29-jarige Italiaan uit Charleroi en een 38-jarige Belgische vrouw uit Brussel bevestigd. Begin juli werd een 36-jarige al onder aanhoudingmandaat geplaatst. Hij is nog aangehouden.

De feiten zijn gekwalificeerd als hacking, informaticabedrog, diefstal, witwassen en lidmaatschap aan een criminele organisatie.

Politie en gerecht willen de bevolking waarschuwen en sensibiliseren voor dit type van oplichtingspraktijken. Daarom is de boodschap :  ga nooit in op een afspraak in het buitenland, ga niet in op een nevendeal in contant geld, cryptomunten of dergelijke, geef aan dat je enkel transacties via de normale kanalen wil afronden en een vooropgesteld commissieloon van 10% à 15% is te mooi om waar te zijn en dus vals.

Op dit moment worden potentiële slachtoffers nog steeds benaderd en vallen er dus nog steeds slachtoffers.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

 

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten