Persbericht - Negentiende CLEANHOUSE-actie in Limburg

Parketten van de procureur des Konings Limburg
Persberichten

Deze ochtend heeft een negentiende CLEANHOUSE-actie in Limburg plaatsgevonden. Middels dergelijke acties, onder leiding van een onderzoeksrechter(s), worden er in Limburg tegelijkertijd verschillende huiszoekingen naar cannabisplantages uitgevoerd. Aan deze acties namen volgende lokale politiezones deel: Kempenland, Lanaken-Maasmechelen, Tongeren-Herstappe, Carma, Lommel en Heusden-Zolder. Zij werden ondersteund door het interventiekorps van de federale politie en door de federale gerechtelijke politie van Limburg. De actie gebeurde in nauw overleg met het parket Limburg en met de leidinggevende onderzoeksrechters. Namen eveneens deel: civiele bescherming, Fluvius en de Watergroep.

Op zeven locaties werden huiszoekingen uitgevoerd. In totaal werden 5 operatieve plantages aangetroffen, waarbij in totaal 3.841 planten werden aangetroffen. Hiernaast werden ook materialen voor de opbouw en het onderhoud van de plantages aangetroffen.

  1. Leopoldsburg: 1.500 planten
  2. Lanaken: 800 planten
  3. Tongeren (2 locaties): 101 planten
  4. Zutendaal (2 locaties): 1.440 planten

Op alle locaties werd vastgesteld dat elektriciteit en water op illegale wijze werden afgenomen. Dergelijke constructies zijn bijzonder gevaarlijk en kunnen leiden tot brand.

Er werden 6 personen gearresteerd.

Bij de actie op de Kempische Weg in Zutendaal heeft een verdachte in de richting van de politieagenten geschoten. Niemand werd gekwetst, maar dit geeft aan dat de uitbating en bewaking van dergelijke plantages steeds meer in handen komt te liggen van criminele bendes die geen gevaar schuwen.

N.a.v het schietincident werd een wapendeskundige en het labo van de federale gerechtelijke politie ter plekke geroepen.

Het Parket Limburg roept verhuurders op om waakzaam te zijn bij het afsluiten van huurcontracten. Het kan van groot belang zijn om in het huurcontract te laten opnemen dat de verhuurder bij vermoeden van misbruik het recht heeft om toezicht te houden op de woning. Niet alleen bestaat er een reëel brandgevaar van zodra men op illegale wijze elektriciteit gaat aftakken, eveneens kan de verhuurder, die op de hoogte was van het houden van een plantage, mee vervolgd worden.

Parketten van de procureur des Konings Limburg
Persberichten

Ander Persberichten