Persbericht - Ontmanteling van een criminele organisatie actief in een internationaal witwascircuit gelinkt aan drugshandel

In het kader van een grootschalig onderzoek naar witwassen in verband met internationale drugshandel in Marokko, Frankrijk, België en Nederland werden er in deze vier landen op 21, 22 en 23 november 2016 gelijktijdig grootschalige operaties uitgevoerd waarbij honderden politiemensen werden gemobiliseerd.

Nadat de Franse douaniers in juni 2015 dicht bij Avignon twee individuen konden onderscheppen in een voertuig waarin een grote som contant geld was verstopt, kon men aan de hand van de uitgevoerde onderzoeken de weg waarlangs het geld fysiek werd getransporteerd reconstrueren. Zo werden de activiteiten blootgelegd van een criminele organisatie die actief was in een internationaal witwascircuit dat gelinkt kon worden aan drugshandel.

Aan de hand van zorgvuldige onderzoeken door een gemeenschappelijk onderzoeksteam van Frankrijk, België en Nederland kon men achterhalen hoe dit netwerk te werk ging. Het netwerk vroeg bepaalde uitvoerders aanvankelijk om grote sommen geld afkomstig van drugshandel op te halen in verschillende steden in Frankrijk en Spanje, en zette nog andere uitvoerders in om tientallen geldtransporten uit te voeren in verschillende steden in Frankrijk, België en Nederland.

De belangrijkere geldtransacties zouden vervolgens uitgevoerd zijn geweest in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en in Marokko, waar de opdrachtgevers dit geld witwasten via vennootschappen in Casablanca.

Het geld dat tijdens deze periode werd overgemaakt in de verschillende landen bedraagt tussen de 3 en 400 miljoen euro.

Verschillende onderzoekselementen hebben geleid tot de identificatie van de kopstukken die op het Belgische grondgebied handelden. Vervolgens werden er 11 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij 7 personen werden aangehouden en op 3 plaatsen grote sommen geld in beslag werden genomen met een totaalbedrag van 2 miljoen 820.000 euro. Er werden ook luxeproducten (Louis Vuitton-tassen, Rolex-horloge, enz.) in beslag genomen, onder meer in een verborgen opslagplaats in Jette waar 4 kassa’s met bankbiljetten ter waarde van 2,5 miljoen euro werden gevonden.

Er werden ook 7 voertuigen, 78 computeronderdelen en 2 vuurwapens in beslag genomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Internationale Criminaliteit van de FGP van Bergen-Doornik in samenwerking met de financiële afdeling (OA4) en het laboratorium van de FGP van Brussel, alsook het laboratorium van de FGP van Asse.

Er werden al meer dan 13.000 uren werk geïnvesteerd in dit dossier en er werd beroep gedaan op 92 federale politiemensen om de operaties van deze week uit te voeren, waaronder leden van de dienst hondensteun en de diensten voor sociale bijstand.  Twee Franse politieagenten en vier leden van Europol hebben meegewerkt aan de interventies en de lokale politie Brussel-West heeft eveneens haar medewerking verleend bij de beveiliging van de tussenkomende diensten.

De onderzoeksrechter die belast is met de zaak heeft twee van de kopstukken van dit netwerk onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Er zal geen verdere toelichting worden gegeven bij dit dossier. Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet.

Verdachten :

J. K., ‰, °1982, wonende in België, bekend

I.B.H., ‰, °1976, wonende in België, bekend

Ine VAN WYMERSCH - Woordvoerder