Persbericht - Oost-Vlaanderen/Nederland - 9 verdachten aangehouden in phishing onderzoek

Op dinsdag 21 juni 2022 werd er, in het kader van een doorgedreven Belgisch onderzoek naar feiten van phishing, oplichting met internet en het witwassen van de opbrengsten daarvan, overgegaan tot meerdere simultane acties op verschillende plaatsen in Nederland.

In het Belgisch onderzoek, onder leiding van de onderzoeksrechter Van Cauteren te Dendermonde en in samenwerking met het Parket van Oost-Vlaanderen, werden reeds tientallen Belgische slachtoffers verspreid over heel Vlaanderen geïdentificeerd, die allen door de bendeleden werden benaderd via e-mails, sms’jes, WhatsApp-berichten, enz. De slachtoffers werden vervolgens – via een phishinglink – naar een nagemaakte (bank)website geleid die de bendeleden toegang gaf tot hun rekeningen. De bende heeft op deze manier, naar schatting, reeds meerdere miljoenen euro’s kunnen buitmaken.

Dankzij intensief onderzoek konden zowel de Belgische hoofdrolspelers als de Nederlandse organisatoren van voormelde feiten in kaart worden gebracht, hetgeen geleid heeft tot de grootschalige actie in Nederland op 21/06/2022. Deze tussenkomst op Nederlands grondgebied kon slechts tot stand komen als gevolg van doorgedreven onderzoek door de politiezone Aalter met bijstand van de Federale Gerechtelijke Politie, de Nederlandse politie, Europol en het Openbaar Ministerie Amsterdam, en heeft geleid tot huiszoekingen op 24 verschillende adressen verspreid over 6 van de 10 politieregio’s waarbij 9 verdachten zijn aangehouden.

Doorheen het onderzoek werd steeds doelgericht ingezet op het lokaliseren en identificeren van vermogensvoordelen van de verdachten en er hebben reeds voor de actiedag meerdere succesvolle inbeslagnames plaatsgevonden op Belgisch grondgebied.

Het onderzoek is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen België en Nederland om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. Het is een signaal aan criminelen dat opsporing niet stopt bij een landsgrens.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen