Persbericht - Parket-generaal van Brussel - Opheffing immuniteit

Opheffing immuniteit Europees parlementslid voor mogelijkheid tot vervolging voor overdreven snelheid

Het Europees Parlement heeft op 11.11.2021 op verzoek van het parket-generaal van Brussel de opheffing van de immuniteit van een Europees Parlementslid toegestaan, zodat hij kan vervolgd worden voor de politierechtbank wegens overdreven snelheid.

Op 25 oktober 2020 stelde de politie op de autosnelweg E411 een snelheidsovertreding vast waarbij de bestuurder 179 km/uur reed in plaats van de maximumsnelheid van 120 km/uur. Aangezien de bestuurder lid is van het Europees Parlement verzocht de procureur-generaal van Brussel het Europees parlement de immuniteit van het parlementslid op te heffen. Dit werd door het Europees Parlement toegestaan op 11 november 2021.

Hierdoor kan de procureur des Konings van Waals-Brabant de bestuurder vervolgen voor de politierechtbank, dit conform de interne richtlijnen van het Openbaar Ministerie.

Het betreft het derde verzoek tot opheffing van een parlementaire immuniteit dat de procureur-generaal van Brussel de voorbije twee jaar voor mogelijke verkeersmisdrijven aan het Europees Parlement richtte. Deze verzoeken werden telkens ingewilligd.