Persbericht parket Halle-Vilvoorde: 6 personen op de luchthaven gearresteerd voor de smokkel van 200 kilo glasaaltjes

Vrijdagmiddag stelde de douane op de luchthaven van Zaventem vast, dat er voor een vlucht 18 identieke koffers waren ingecheckt, die allen verpakt waren in plastiekfolie. Omdat dit toch opmerkelijk was, hebben ze de bagage gescand en deze koffers leken ook een zelfde inhoud te hebben. 1 koffer werd dan geopend om de inhoud te controleren, en daarin bleken plastieken zakken gevuld met water en glasaaltjes te zitten, met bevroren flessen water als koelmiddel.

 

Glasaaltjes zijn bedreigde diersoorten die niet verhandeld mogen worden, zonder de nodige certificaten die voorafgaandelijk moeten aangevraagd worden bij de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu. Er was echter geen uitvoervergunning voorhanden.

 

Na controle van de overige koffers en van de passagiersgegevens, bleek dat 6 passagiers van Maleisische afkomst, in totaal 200 kilo glasaaltjes via Qatar en Vietnam naar Maleisië wilden smokkelen. De geschatte waarde hiervan op de “zwarte markt” is zo’n 400.000 euro. Er werd door de douane dan contact opgenomen met het parket, die de arrestatie van de 6 passagiers heeft bevolen, zij werden onderschept voor het vertrek van hun vlucht.

 

Er werd een onderzoeksrechter gevorderd die de 6 personen zaterdag heeft verhoord en onder aanhoudingsmandaat heeft geplaatst. Ze verschijnen donderdag voor de Raadkamer.

 

De maximumstraf voor smokkel van bedreigde diersoorten is een gevangenisstraf van 5 jaar. Het verdere onderzoek zal onder leiding van de onderzoeksrechter gevoerd worden door de FGP van Halle-Vilvoorde.

 

Parket Halle-Vilvoorde