Persbericht parket Halle-Vilvoorde: Dossier brutale ramkraak op bank in Kapelle-op-den-Bos wordt ingeleid voor de correctionele rechtbank

Op 23 september 2020 omstreeks 03.30u vond een brutale ramkraak plaats op een bankfiliaal van CRELAN in Kapelle-op-den-Bos. Drie gemaskerde daders trachtten de geldautomaat van de bank uit te breken met een bulldozer die kort ervoor was gestolen in Kapelle-op-den-Bos. De daders gingen hierbij zo driest te werk dat het gebouw, waarvan de eerste verdieping bewoond wordt door een gezin, diende gestut te worden ingevolge instortingsgevaar. Een auto die toevallig passeerde aan de plaats van de feiten, werd bekogeld met stenen en raakte beschadigd.

 

De daders maakten tevens gebruik van een SUV met aanhangwagen die ook gestolen bleek te zijn in een naburige straat. Gezien de daders niet slaagden in hun opzet, namen ze te voet de vlucht. De gestolen SUV en de bulldozer werden ter plaatse achtergelaten. De daders stalen kort nadien in Kapelle-op-den-Bos opnieuw een voertuig waarmee ze hun vlucht verderzetten. Dit voertuig werd in de uren nadien teruggevonden in de omgeving van het Nederlandse Breda.

 

Het onderzoek werd overgedragen aan de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde. Door grondig sporenonderzoek konden meerdere DNA-profielen van de daders teruggevonden worden. Via internationale uitwisseling van DNA-gegevens konden twee van de drie daders geïdentificeerd worden. Door de onderzoeksrechter te Brussel werden Europese en Internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd waarna de twee daders dankzij internationale politiesamenwerking konden worden gelokaliseerd in Italië waar ze momenteel een straf uitzitten voor gelijkaardige feiten. Na het uitzitten van deze straf zullen betrokkenen worden overgeleverd aan België.

 

De zaak wordt komende dinsdag 27 september 2022 ingeleid voor de correctionele rechtbank van Brussel (24e kamer – 08.45u) waar het dossier bij verstek zal worden behandeld  lastens de twee daders (een 26-jarige en 35-jarige Roemeen).

 

Parket Halle-Vilvoorde