Persbericht – Portalisgebouw – Diefstal

Feiten : diefstal

Datum en plaats : Portalis, op 3/1/2019

Verdachte : E.K.I., geboren in 1991

Slachtoffer : X

 

Op vrijdag 4/01/2019 werd het parket in kennis gesteld van een diefstal die werd gepleegd in het Portalisgebouw.

De diefstal werd gepleegd in het kantoor van een wetsdokter, gelegen in het Portalisgebouw. Bij de diefstal werden verschillende zaken gestolen waaronder een harde schijf. Op deze harde schijf bevindt zich een backup van de inhoud van de computer van de wetsarts en dus niet uitsluitend verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken.

Aangezien de originele documenten zich in het dossier bevinden, heeft de diefstal geen impact op de lopende procedures.

Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend naar deze diefstal. In het kader hiervan werd een verdachte geïdentificeerd en gearresteerd. E.K.I., geboren in 1991, werd in verdenking gesteld voor feiten van diefstal en op 05/01/2019 door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De verdachte ontkent de feiten. De gestolen voorwerpen konden nog niet worden teruggevonden.

Het gerechtelijk onderzoek is volop lopende en moet onder meer de omstandigheden waarin de diefstal werd gepleegd en het motief van de verdachte achterhalen. Het is dus absoluut voorbarig om te stellen dat het om een gerichte diefstal van specifieke documenten gaat, wel integendeel.

De verdachte man diende op de dag van de feiten voor de probatiecommissie te verschijnen. Deze commissie zetelt ook in het Portalis-gebouw. Hij heeft dus een gerechtelijk verleden. Hij liep een veroordeling op van 5 jaar gevangenisstraf met probatie-uitstel voor terrorisme gerelateerde feiten.

Vandaag, 09/01/2018, zal de verdachte voor de raadkamer verschijnen. De raadkamer zal beslissen over een eventuele verdere aanhouding. Uiteraard geniet de verdachte van het vermoeden van onschuld.

Het Brusselse parket werd gisteren namiddag in kennis gesteld dat VTM deze feiten zou uitbrengen. Er werd aan de televisiezender gevraagd hiermee te wachten totdat een maximaal aantal slachtoffers van deze diefstal kon worden verwittigd. We betreuren ten zeerste dat op deze vraag niet werd ingegaan.

Voor vragen om quotes in het Nederlands, kan u contact opnemen met Ine Van Wymersch op 0478/47.20.61   

 

Ine Van Wymersch

Woordvoerder