Persbericht – Rijkevorsel – Vier arrestaties na huiszoekingen bij tomatenteler in Rijkevorsel

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Het team Milieu van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen heeft vandaag in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek drie huiszoekingen uitgevoerd in Beerse, Kapellen en Rijkevorsel. Het onderzoek gaat over de ontwikkeling en het gebruik van een verboden vaccin tegen een tomatenvirus.

De zoekingen kaderen in een onderzoek naar de opzettelijke verspreiding van het zogenaamde "Tomato Brown Rugose Fruit Virus" (ToBRFV). Dat is een zeer besmettelijk plantenvirus dat onder andere bij tomaten, paprika's en Spaanse pepers voorkomt. Een tomatenteeltbedrijf uit Rijkevorsel zou mogelijks betrokken zijn bij de ontwikkeling van een verboden vaccin daartegen en wordt ervan verdacht het vaccin te hebben ingevoerd om doelbewust hun tomatenplanten te besmetten om de tomaten resistent te maken tegen het virus. Het zogeheten vaccin zou een milde variant van het virus zelf bevatten. Vanuit de Europese Unie bestaat een zero-tolerantie voor het virus om het binnenbrengen en de verspreiding ervan te voorkomen.

Bij de invallen vanochtend waren ook de inspecteurs van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) aanwezig. Zij benadrukken dat het virus enkel bepaalde plantensoorten aantast maar niet kan worden overgedragen op mensen. PZ Noorderkempen zorgde voor de logistieke ondersteuning.

Ook in Nederland loopt er een onderzoek naar tomatenteeltbedrijven die planten opzettelijk infecteren.

Bij de huiszoekingen werden vier mensen gearresteerd. Zij zullen worden verhoord door de politie.  Er werd ook een grote som geld in beslag genomen.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten