Persbericht - Schoten - Update na dodelijk busongeval

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Het parket van Antwerpen zal morgen de aanhouding vragen van de 35-jarige chauffeur met Franse nationaliteit die zondagmiddag betrokken was bij het dodelijke busongeval op de E19 in Schoten. De feiten zijn gekwalificeerd als onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen, drugs in het verkeer en het niet in de hand houden van zijn voertuig.

Op zondagmiddag 10 april botste een Franse reisbus op de E19 ter hoogte van Schoten richting Nederland om een nog onduidelijke reden op de betonnen vangrail. Volgens getuigen en op basis van de camerabeelden van het Vlaams Verkeerscentrum week de bus geleidelijk aan af en waren er geen andere voertuigen betrokken. Na de klap kantelde de bus en belandde dwars over de snelweg.

Bij het ongeval hebben twee mensen het leven gelaten. Het gaat om een Colombiaanse man van 29 jaar en een 17-jarige vrouw met de Franse nationaliteit. Er zijn op dit moment in totaal nog 13 mensen opgenomen in verschillende ziekenhuizen in de ruime regio. Vijf van hen verkeren nog steeds in levensgevaar, vijf hebben zware verwondingen. Drie anderen, waaronder de chauffeur, geraakten lichtgewond.

Op de bus zaten in totaal 30 buitenlandse reizigers tussen de 16 en 39 jaar waaronder zeventien Fransen, drie Amerikanen, twee Duitsers, twee Colombianen, twee Mexicanen, twee Canadezen, een Italiaan en een Kroaat.

De gemeente Schoten en PZ Schoten zorgden voor de eerste opvang van de betrokkenen. De verdere nazorg zal gebeuren door de gespecialiseerde diensten van onder andere de federale politie.

De 35-jarige busbestuurder met de Franse nationaliteit legde na het ongeval een positieve speekseltest af. Een verdere analyse van bloed en speeksel moet nu meer zekerheid verschaffen of hij onder invloed reed. Hij zal in de loop van deze namiddag nog verhoord worden door de federale wegpolitie.

Het parket Antwerpen is gisteren ter plaatse afgestapt en had een verkeersdeskundige aangesteld. Het dossier zal nu verder vervolledigd worden met de eerste resultaten van verschillende onderzoeken.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten