Persbericht - Sint-Martens-Latem - inbrekersbende opgerold

Op 26 januari 2019 werden in Sint-Martens-Latem meerdere woninginbraken vastgesteld.

Na intensief onderzoek door de politiediensten konden 4 verdachten worden geïdentificeerd en op 13 februari 2019 in Schaarbeek worden opgepakt. Bij een huiszoeking op hun verblijfplaats werden goederen aangetroffen die afkomstig waren van eerdere inbraken (o.m. uurwerken en juwelen).

De verdachten, 3 mannen van resp. 29, 30, en 32 jaar met de Albanese nationaliteit en een 32-jarige vrouw met de Roemeense nationaliteit, werden op 14 februari 2019 op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze werden alle vier aangehouden. Deze verdachten zitten nog steeds in voorhechtenis.

In de loop van het onderzoek konden nog 2 andere leden van de bende worden geïdentificeerd, nl een 29-jarige Albanees en een 40-jarige Albanees, beiden zonder gekende woonplaats in het Rijk.

Het onderzoek kon de verdachten linken aan een groot aantal woninginbraken en pogingen tot inbraak in de periode van november 2018 tem februari 2019. De bende werkte in wisselende samenstellingen en wordt verdacht van een 50-tal inbraken en pogingen tot inbraak in oa Destelbergen, Sint-Martens-Latem, Sint-Lievens-Houtem, Brugge, Holsbeek, Haaltert, Keerbergen, Beernem, Wingene, Aalter, Overijse, Oostkamp, Hoeilaart en Namen.

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat ze gestolen goederen (oa juwelen) te koop aanboden bij handelaars in Antwerpen. Een 62-jarige man met Israëlische nationaliteit uit Antwerpen en een 39-jarige Georgiër uit Antwerpen werden opgepakt, verhoord en in verdenking gesteld wegens heling.

De 8 verdachten werden door de raadkamer in Gent op vraag van het parket doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

6 verdachten worden vervolgd wegens diefstal met verzwarende omstandigheden, poging diefstal met verzwarende omstandigheden en het deel uitmaken van een criminele vereniging (bendevorming).

De laatste twee verdachten worden vervolgd wegens heling.

De zaak werd ingeleid op de zitting van de correctionele rechtbank in Gent van 21 augustus 2019 en wordt voortgezet op de zitting van maandag 30 september 2019.

Caroline Jonckers, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen