Persbericht - Sint-Niklaas/Gent/De Pinte - Aanhouding in onderzoek naar mensenhandel en prostitutie

In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar feiten van mensenhandel en prostitutie zijn op dinsdag 26 en woensdag 27 januari een tiental huiszoekingen verricht in Gent, Sint-Niklaas en De Pinte.

De actie was het resultaat van doorgedreven recherchewerk door PZ Sint-Niklaas en PZ Gent, waaraan in latere fase FGP Oost-Vlaanderen ook haar medewerking verleende.

Het onderzoek startte naar aanleiding van informatie over illegale prostitutie in een pand in Sint-Niklaas. Uit het onderzoek rezen ernstige aanwijzingen dat het ging om mensenhandel met oog op prostitutie, voornamelijk met Zuid-Amerikaanse vrouwen. 

Uit verder onderzoek bleek dat er een link was met een soortgelijk dossier in Gent. Het hoofd van de organisatie, een 70-jarige man uit Gent, huurde verschillende panden in Gent en Sint-Niklaas waar prostituees werden ondergebracht die een deel van hun inkomsten dienden af te geven.

Vorige week werd er simultaan tussengekomen in Gent en Sint-Niklaas. Naast de huiszoekingen in negen prostitutiepanden werd ook een huiszoeking uitgevoerd op het privéadres van de verdachte.

In de negen panden werden samen 25 personen aangetroffen die allen verhoord werden als potentiële slachtoffers van mensenhandel.

Na contactname met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bleken 11 personen illegaal in het land te verblijven. Vijf onder hen werden opgesloten met oog op repatriëring.

Er werd nog een huiszoeking uitgevoerd in De Pinte bij de eigenaars van zeven van de negen panden. Zij werden ook als verdachten gehoord.

Het hoofd van de organisatie, de 70-jarige man uit Gent, werd op woensdag 27/1 voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. De raadkamer in Gent bevestigde vrijdag de aanhouding.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen