Persbericht - De strikte naleving van de maatregelen ter bestrijding van de pandemie blijft het prerogatief van het Openbaar Ministerie

Persberichten

Gelet op de geruchten die circuleren dat bepaalde horecazaken op 1 mei 2021 zouden worden heropend, in strijd met de beslissingen van het Overlegcomité van 14 april 2021, wenst het College van procureurs-generaal eraan te herinneren dat de wet het Openbaar Ministerie heeft belast met de opsporing en vervolging van de misdrijven, met inbegrip van de inbreuken op de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus.

Het College van procureurs-generaal heeft kennis genomen van de maatregelen die werden beslist door het Overlegcomité van 14 april 2021 in het kader van de bestrijding van de coronapandemie.

Het College is op de hoogte van de intentie van sommige horeca-uitbaters om hun zaak te heropenen vanaf 1 mei 2021, d.w.z. vóór de door het Overlegcomité vastgelegde datum, enerzijds, en van de verklaringen van sommige burgemeesters om geen maatregelen te zullen nemen om de wet binnen dit kader te doen naleven, anderzijds.

Het College van procureurs-generaal wenst er bij deze gelegenheid aan te herinneren dat de wet de opsporing en vervolging van misdrijven aan de gerechtelijke autoriteiten, m.a.w. het Openbaar Ministerie, heeft toevertrouwd, en niet aan de bestuurlijke autoriteiten.

Bij het begin van de coronacrisis heeft het College een duidelijke en krachtige richtlijn van strafrechtelijk beleid opgesteld, waarbij aan de handelaren, de uitbaters en de organisatoren van een activiteit een minnelijke schikking van 750 euro zal worden voorgesteld bij een eerste vaststelling van een inbreuk op de in het ministerieel besluit vermelde sluitingsmaatregel van de horecazaken. 

Het College zal de procureurs des Konings, de arbeidsauditeurs en de politiediensten verzoeken om dit strafrechtelijk beleid strikt te blijven toepassen.

Procureur-generaal Johan Delmulle, voorzitter van het College van procureurs-generaal, benadrukt: “Het is belangrijk dat de bestrijding van de pandemie en de naleving van de maatregelen door de ganse bevolking een prioriteit blijven in ieders belang. De personen die ze duidelijk en opzettelijk schenden, mogen zich aan een passende gerechtelijke reactie verwachten.

 

Contact

Bureau Communicatie - Steundienst OM

sdaomp-press@just.fgov.be

 

Persberichten

Ander Persberichten