Persbericht - Turnhout - Bende opgepakt in onderzoek naar werfdiefstallen

De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen hebben deze week vier mannen gearresteerd in een grootschalig onderzoek naar diefstallen op werven van nieuwbouwprojecten.

In november 2020 kruiste een Poolse dievenbende het pad van de afdeling Goederen van FGP. De bende zou zich bezighouden met het plegen van diefstallen op werven van nieuwbouwprojecten waar appartementen en woningen worden gebouwd. De bende sloeg telkens toe enkele maanden voor de oplevering om CV-ketels, ventilatiesystemen, warmtepompen, ander sanitair en keukentoestellen uit appartementen en woningen te stelen.

Tijdens het onderzoek konden op dit moment 9 werfdiefstallen aan de bende worden toegeschreven, goed voor een waarde van 500.000. De feiten werden gepleegd Arendonk, Brecht, Hoogstraten, Mol, Ranst, Schelle,  Schilde, Waasmunster en Wuustwezel.

In het kader van het verdere onderzoek werd door de onderzoeksrechter in Turnhout gisteren de opdracht gegeven tot nieuwe huiszoekingen. Op vier plaatsen in Berchem troffen de speurders nog eens grote hoeveelheden gestolen materiaal aan. Het gaat over CV-ketels, ventilatie-units, keukentoestellen, sanitair, enz. Er wordt onderzocht waar de goederen gestolen werden. De voorwerpen werden door de verdachten opgeslagen in verschillende ruimtes van het bedrijf van de heler, maar ook in gehuurde garageboxen.

Vier mannen zijn opgepakt en intussen aangehouden. Het gaat om drie Polen van 27, 28 en 39 en een  51- jarige Belg die de gestolen goederen afnam en verkocht via een aantal accounts op een verkoopsite voor tweedehandsvoorwerpen.

De raadkamer in Turnhout heeft vandaag de aanhouding van de drie Polen bevestigd, de vierde man verschijnt volgende week voor de raadkamer.

Het onderzoek naar linken met andere diefstallen wordt verdergezet.

De daders liepen op 25 januari tegen de lamp door een betrapping door de Federale Gerechtelijke Politie, waarna onmiddellijk twee  huiszoekingen werden uitgevoerd op de adressen van de verdachten in Schilde en Hoboken.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen