Persbericht - Turnhout - Dossier helpdeskfraude verwezen

 

De raadkamer in Turnhout heeft een dossier rond een gerechtelijk onderzoek over helpdeskfraude naar de strafrechtbank verwezen op vraag van het openbaar ministerie Antwerpen. Drie mannen (twee Nederlanders van 23 en 24 en een Belg van 25) moeten zich hierbij verantwoorden.

Helpdeskfraude is een onderdeel van cybercriminaliteit, waarbij oplichters zich voordoen als iemand van de bank of als helpdeskmedewerker. Telefonisch wordt gezegd dat jouw bankkaart gehackt is of dat er geld van jouw rekening is gegaan. Ze stellen dan voor om je snel te helpen en komen ter plaatse. De daders proberen bankgegevens te verkrijgen of knippen de bankaart door zonder de chip te beschadigen.

Eind augustus 2021 werden verschillende oudere mensen opgelicht door deze criminele werkwijze. (zie persbericht van parket Antwerpen van 3/9/2021). Door de gezamenlijke inspanningen van PZ Balen-Dessel-Mol en PZ Kempen Noord-Oost konden snel drie verdachten, allen twintigers, opgepakt worden. De onderzoeksrechter plaatste hen onder aanhoudingsmandaat.

Het dossier werd afgerond en dinsdag voorgelegd aan de raadkamer in Turnhout. Die heeft beslist om de drie verdachten door te verwijzen naar de strafrechter. Het trio blijft voorlopig ook aangehouden. Het parket Antwerpen zal de zaak vaststellen via een dagvaarding.

Helpdeskfraude is helaas een veel terugkerend misdrijf waardoor mensen tienduizenden euro’s kwijtspelen. Daarom dringt het Openbaar Ministerie er op aan om voorzichtig te zijn te blijven. Een bank zal ook nooit aan huis komen om uw bankkaart door te knippen en mee te nemen.

Indien je meer info wenst over helpdeskfraude kan je altijd een kijkje nemen op de website van Febelfin.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen