Persbericht - Turnhout - Drie verdachten van helpdeskfraude verwezen naar correctionele rechtbank

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De raadkamer in Turnhout heeft drie Nederlandse verdachten (18, 20 en 21 jaar) van helpdeskfraude verwezen naar de correctionele rechtbank. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor onder andere (poging) oplichting, bendevorming , informaticabedrog en misbruik van vertrouwen.

Helpdeskfraude is een vorm van bankkaartfraude waarbij mensen opgelicht worden door fraudeurs die zich voordoen als bankmedewerkers. De fraudeurs nemen telefonisch contact op met de slachtoffers met de melding dat er verdachte verrichtingen gebeurd zijn met hun bankkaart. Kort nadien komt één van deze zogezegde "bankmedewerkers" aan huis om de kaart door te knippen en deze zogezegd te vernietigen. De chip van de bankkaart blijft echter bruikbaar, waardoor de criminelen nog afhalingen en aankopen kunnen verrichten met de bankkaart van het slachtoffer.

In het doorgedreven onderzoek van PZ KeNO kwam in dit dossier van helpdeskfraude een verdacht voertuig in beeld. Het voertuig kon worden onderschept door de politie. De twee Nederlandse inzittenden werden gearresteerd. Ze waren op het moment van de interceptie onder meer in het bezit van verschillende kaartlezers, een grote som cash geld en recent aangekochte luxegoederen ter waarden van duizenden euro's.

Beide verdachten werden begin december aangehouden door de onderzoeksrechter. De verdachten konden gelinkt worden aan gelijkaardige feiten in heel Vlaanderen (Brugge, Damme, Dendermonde, Kortrijk, Izegem, Arendonk, De Pinte, Waasmunster, Turnhout).

De raadkamer in Turnhout besliste de beklaagden door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Bankmedewerkers komen nooit aan huis en vragen nooit om persoonlijke codes.

Toch slachtoffer geworden van (helpdesk)fraude? Bel card-stop 078 170 170 en neem zo snel mogelijk contact op met de bank. 

Surf naar Safeonweb voor meer informatie of download de Safeonweb app

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten