Persbericht - Turnhout - Onderzoek naar ontploffing

In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar een zware ontploffing in Turnhout komt in deze prille fase van het onderzoek een installatiefout van een gasvuur als mogelijke oorzaak naar voren.

Bij de ontploffing in de Boerenkrijglaan in Turnhout in de vroege ochtend van 31 december 2021 hebben vier mensen het leven gelaten. Het gaat om een koppel van 60 en 70 jaar en een koppel van 72 en 79. Twee andere bewoners raakten gewond. Slachtofferbejegenaars van politie zijn meteen betrokken bij het dossier voor de nabestaanden.

Het parket heeft de onderzoeksrechter gevorderd voor een gerechtelijk onderzoek wegens onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en vernieling van onroerend goed door ontploffing in een bewoond pand met de dood tot gevolg. Samen met de onderzoeksrechter is het parket vrijdag ter plaatse afgestapt. Er werd ook een brandexpert aangesteld die samen met de speurders van PZ Regio Turnhout zondagnamiddag een onderzoek op de locatie heeft gedaan.

Omdat aan de hand van de gegevens in de huidige stand van het gerechtelijk onderzoek niet kan worden uitgesloten dat de ontploffing mogelijk het gevolg zou kunnen zijn van een technisch probleem bij de externe installatie van een gasvuur én om elk risico uit te sluiten, werd meteen actie ondernemen. De politie heeft in opdracht van het parket een lijst samengesteld van adressen waar eventueel een potentieel gevaarlijke situatie zou kunnen bestaan.  Het gaat om 11 plaatsen in Antwerpen, Deurne, Wilrijk, Kontich en Schaarbeek, waar maandagnacht ook al meteen controles zijn uitgevoerd door de lokale politiezones in samenwerking met de brandweerdiensten en de nutsmaatschappijen.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet door de recherche van PZ Regio Turnhout onder leiding van de onderzoeksrechter.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen