Persbericht - Vervolgingsbeleid voor de verkiezingen op 14.10.2018

Persberichten

Naar aanleiding van de verkiezingen op zondag 14 oktober 2018 heeft het College van Procureurs-generaal op haar vergadering van 4 oktober 2018 de richtlijnen van vervolgingsbeleid bepaald die door de parketten zullenworden toegepast ten aanzien van kiezers en personen die zijn opgeroepen om te zetelen in een stem- of stemopnemingsbureau en die afwezig zijn zonder geldige reden.

Het College van Procureurs-generaal wenst hierbij een evenwicht te hanteren tussen, enerzijds, de noodzaak om te reageren op het niet naleven van de burgerplicht en,anderzijds, de optimale aanwending van de beperkte beschikbare middelen binnen elk parket.

Het College besliste de parketten te vragen een snelle strafrechtelijke reactie te hebben door aan de voorzitters en de bijzitters die geen gevolg geven aan hun oproeping een minnelijke schikking van 250 euro voor te stellen.

De voorzitters en bijzitters die afwezig waren zonder geldige reden én de voorgestelde minnelijke schikking niet betalen, zullen worden vervolgd voor de correctionele rechtbank.

De wet bepaalt het volgende: “Wordt gestraft met een geldboete van vijftig tot tweehonderd euro (x 8), de voorzitter, de bijzitter of de plaatsvervangend bijzitter die de redenen van zijn/haar verhindering niet opgegeven heeft binnen de vastgelegde termijn of die het, zonder wettige reden, nagelaten heeft om het opgedragen ambt te vervullen.”

Het College van Procureurs-generaal brengt ook de wetgeving voor de kiezers in herinnering waarbij een eerste, niet gewettigde onthouding naargelang van de omstandigheden bestraft wordt met een berisping of met een geldboete van vijf tot tien euro (x8). Bij herhaling is de geldboete tien euro tot vijfentwintig euro (x8). 

Indien de niet-gewettigde onthouding tenminste vier keer voorkomt binnen de 15 jaar, wordt de kiezer voor 10 jaar van de kiezerslijsten geschrapt en kan hij gedurende die periode geen benoeming, bevordering of onderscheiding krijgen van een openbare overheid. 

Ten aanzien van de kiezers die zonder geldige reden niet opdagen, heeft het College beslist om de geringste vervolgingsgraad toe te kennen.

Contactgegevens voor meer informatie: advocaat-generaal Liliane Briers, parket-generaal Brussel

 

Persberichten

Ander Persberichten