Persbericht - Zoersel - Nieuwe arrestaties in onderzoek naar gewelddadige home invasion

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Met de hulp van de Nederlandse politie en de Nederlandse justitie konden vorige week drie verdachten gevat worden in het onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen naar een gewelddadige home invasion in Zoersel. Het Antwerpse gerecht vraagt de overlevering van het trio.

Op 23 maart dit jaar werd het gezin van de uitbater van het Chinese wokrestaurant op de Eikenlaan 2 in Halle-Zoersel ’s nachts rond 4 uur in huis overvallen door vijf gewapende en gemaskerde mannen. De gangsters haalden de aanwezige bewoners hardhandig uit hun slaap en bonden hen – drie volwassenen tussen 40 en 54 jaar oud en drie kinderen van 7, 10 en 13 jaar oud - vast met plastic bandjes. De gangsters knevelden de aanwezigen tevens door hun mond af te plakken met plakband. De met messen en een pistool gewapende overvallers hadden het gemunt op de inkomsten van het restaurant. Het ging er op dat ogenblik zeer agressief aan toe en er werden onder andere slagen uitgedeeld met de achterkant van een pistool. Er werden ook doodsbedreigingen geuit naar de kinderen. De daders die enkel uit waren op geld gingen uiteindelijk aan de haal met meer dan 4.000 euro.

Het onderzoek werd overgenomen door de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen. Al vrij snel konden de speurders één van de verdachten op het spoor komen via het gebruikte voertuig en werden linken ontdekt met mogelijke andere verdachten.

Op 8 mei 2020 kon een eerste huiszoeking worden uitgevoerd in de Bisschoppenhoflaan in Deurne. De 24-jarige bewoner werd opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. Het onderzoek werd ononderbroken verdergezet naar aanleiding van de aangetroffen aanwijzingen. Dat resulteerde op 10 juni 2020 in een tweede huiszoeking in de Veldstraat in Antwerpen waar een 23-jarige verdachte uit zijn bed werd gelicht. Ook hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter. De twee hebben de Chinese nationaliteit.

Het onderzoek van FGP Antwerpen naar andere verdachten leidde de speurders naar Nederland. Het overleg met de Nederlandse politie en justitie werd opgestart en via een Europees onderzoeksbevel voerden de Nederlandse collega’s, bijgestaan door de Belgische speurders, op 17 juni drie huiszoekingen uit in Oudewater, Almelo en Leiden. Op dat moment kon slechts één verdachte gearresteerd worden. Twee andere werden nog diezelfde dag opgepakt op de luchthaven van Schiphol.

De drie verdachten van 23, 26 en 29 jaar oud zullen op een later tijdstip door Nederland worden uitgeleverd aan de Belgische gerechtelijke overheden. Het gaat om twee mannen met de Chinese nationaliteit, één heeft de Nederlandse nationaliteit.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten