Strafsancties  bij niet-naleving van verplichte testing of quarantaine

Het College van procureurs-generaal heeft vandaag aanvullende richtlijnen[1]  [zie link]  uitgevaardigd waarbij vervolging voorzien wordt  bij niet-naleving van verplichte testing of verplichte quarantaine.

 

Personen die uit een hoogrisicogebied komen, zijn verplicht zich bij terugkeer in het België onmiddellijk te laten testen.

Wanneer zij deze verplichting niet naleven, of wanneer zij dit weigeren, riskeren zij een boete van 250 euro.

 

Personen die op de hoogte zijn gebracht van het feit dat zij een verhoogd risico hebben, dienen zich eveneens onmiddellijk te laten testen.

Bij niet-naleving hiervan riskeren zij een boete van 250 euro.

 

Wanneer er, in beide gevallen, sprake is van recidive worden zij rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank.

 

De strafrechtelijke reactie voor deze misdrijven is dus dezelfde als deze voor de inbreuken op het ministerieel besluit van 28 oktober 2020.

 

Naast een verplichte testing, dienen personen die uit een hoogrisicogebied komen en personen die op de hoogte zijn gebracht dat ze een verhoogd risico hebben, onmiddellijk in quarantaine te gaan.

Bij niet-naleving van de quarantaineverplichting, stellen zij zich ook bloot aan strafvervolging.

 

“Het is in ieders belang en in het belang van de volksgezondheid dat de door de overheid opgelegde coronamaatregelen strikt worden nageleefd. Sommige individuele initiatieven brengen verhoogde risico’s voor ons allen mee. Het is dan ook maar normaal dat daartegenover passende maatregelen worden geplaatst ter bescherming van het algemeen belang en van zij die zich wel scrupuleus aan de regels houden.”, benadrukt Johan Delmulle, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

 

[1] Omzendbrief nr. 06/2020 van het College van procureurs-generaal, herziene versie van 19.01.2021

 

 

Ander Artikel