Zware effectieve celstraffen in een dossier van grootschalige internationale drugsmokkel

In een dossier van grootschalige internationale drugsmokkel werden op 6 september 2021  door het hof van beroep in Brussel zware straffen uitgesproken.

Zes beklaagden werden veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen tussen 30 maanden en 12 jaar

De beklaagden zijn veroordeeld om gedurende een periode van resp. 6 jaar (2014-2019) en 2 jaar (2018-2019)  drugstransporten van cannabis, cocaïne en heroïne te hebben opgezet  vanuit Latijns-Amerika en deze te hebben ingevoerd via de zeehavens van Le Havre en Antwerpen alsook via de luchthaven van Zaventem. Er waren ook smokkelroutes vanuit Marokko via Spanje naar België, en vanuit Turkije. Eenmaal in België werden de verdovende middelen verder doorgestuurd naar andere landen, waaronder Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er waren ook pogingen om een route naar Noorwegen op te zetten.

 

Op de luchthaven van Zaventem gebruikten de criminele organisaties een bedrijf voor invoer van exotische groenten en fruit om de cocaïne vanuit Latijns-Amerika te kunnen invoeren. De zaakvoerder van dat bedrijf had verschillende invoerlijnen van verdovende middelen opgezet en zich laten inschakelen door criminele organisaties uit Kortrijk en Nederland. Hij zette hiervoor ook verschillende werknemers van zijn bedrijf op de luchthaven in.

 

Op 2 en 10 juli 2019 vonden verschillende arrestaties en huiszoekingen plaats. Ook in Frankrijk, Kroatië, Nederland en Spanje werden personen gearresteerd en overgeleverd aan België. De hoofdverdachten in het onderzoek zaten verschillende maanden in voorlopige hechtenis.

 

De in eerste aanleg opgelopen straffen werden door het hof van beroep in Brussel aanzienlijk verhoogd. Bovendien werd een beklaagde die in eerste aanleg was vrijgesproken, alsnog veroordeeld in hoger beroep.

 

De resultaten in dit dossier zijn mede mogelijk gemaakt dankzij intense samenwerking met, en grondig onderzoek door, de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde en Kortrijk, de douane op de luchthaven van Zaventem, onderzoeksrechters in Brussel en Kortrijk en de parketten Halle-Vilvoorde en West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

 

Het hof van beroep van Brussel heeft voor een groot deel de vorderingen van het parket-generaal Brussel gevolgd en heeft aanzienlijk zwaardere straffen uitgesproken.

 

Een van de kopstukken van de bende werd veroordeeld tot een hoofdgevangenisstraf van 12 jaar (8 jaar in eerste aanleg), hij is momenteel voortvluchtig en wordt opgespoord. Een ander kopstuk tot 8 jaar (5 jaar in eerste aanleg) en twee kompanen tot elk 7 jaar (respectievelijk 3 en 5 jaar in eerste aanleg). Nog een andere beklaagde werd veroordeeld tot 4 jaar celstraf en tot slot werd ook één van de beklaagden veroordeeld tot 30 maanden cel (vrijspraak in eerste aanleg).

 

Alle gevangenisstraffen zijn effectief (in eerste aanleg werden sommige met uitstel uitgesproken). Naast de uitgesproken gevangenisstraffen werden ook aanzienlijke geldboetes uitgesproken en verbeurdverklaringen, waaronder 1 miljoen euro lastens het grote kopstuk.

Twee verdachten die in eerste aanleg werden vrijgesproken, zagen de vrijspraak bevestigd.

 

De impact van dergelijke grootschalige illegale drughandel op de volksgezondheid en op de samenleving is enorm. Het Openbaar Ministerie blijft, in samenwerking met de verschillende diensten, maximaal inzetten op de opsporing en vervolging ervan.