Na 17 jaar in de verkoop ging Tea voor een carrièreswitch als assistent-dossierbeheerder bij het Openbaar Ministerie

Nieuws

Drie jaar geleden startte Tea als assistent-dossierbeheerder bij parket Oost-Vlaanderen (afdeling Dendermonde) nadat ze 17 jaar lang aan de slag was bij een schoenenwinkel. Een ommekeer in haar leven, waar ze nog geen moment spijt van heeft gehad: “Het voelt goed om met mijn werk deel uit te maken van een grote organisatie, waar je nieuwe uitdagingen vindt, toffe collega’s hebt, en waarbij je de werking van het Openbaar Ministerie en Justitie in het algemeen beter leert begrijpen.” 

Tea: “Als assistent-dossierbeheerder bij parket Oost-Vlaanderen (afdeling Dendermonde, dienst dagvaardingen) ben ik de laatste schakel vooraleer een dossier naar de rechtbank gaat. Ik typ de zittingen uit, schrijf de betrokken partijen aan, breng de benadeelde partijen op de hoogte, zorg dat de magistraten hun deel van de documenten overhandigd krijgen, en dat een dossier voor inzage naar de rechtbank kan vertrekken. Daarnaast kunnen benadeelde partijen en beklaagden telefonisch en via mail bij ons terecht wanneer ze een brief krijgen van het parket en meer duiding nodig hebben. Daarbij geven we geen juridisch advies.” 

“De afwisselende job, de interessante materies (diefstallen, bijzondere wetgeving…), en het constructief en zelfstandig mogen meewerken aan een efficiënt werkproces zorgen ervoor dat ik veel voldoening haal uit mijn job. Ik weet wat mijn taken zijn en wat van mij verwacht wordt, maar tegelijkertijd word ik uitgedaagd om mee na te denken over vernieuwingen en verbeteringen binnen het werkproces. Doordat ik leergierig ben ingesteld, wil ik mezelf blijven uitdagen en nieuwe dingen leren. Dat vind ik allemaal terug in mijn job. Er is best ook wel wat tijdsdruk verbonden aan de job, maar ik presteer het best onder druk. Geef mij dus alleen maar drukke, goedgevulde dagen (lacht).” 

Volledige ommezwaai  

Ondertussen werkt Tea bijna drie jaar bij parket Oost-Vlaanderen, na een lange carrière bij een schoenenwinkel. 

Tea: “Ik ben ooit als jobstudente begonnen in een schoenenwinkel, waarna ik er aan de slag ging als verkoopster en promoveerde naar assistent-storemanager, en uiteindelijk storemanager/opleidingsverantwoordelijke werd. Ik dacht altijd dat ik daar tot mijn pensioen zou werken, tot het bedrijf failliet ging. Daar sta je dan: op zoek naar een nieuwe job op een moment dat je niet verwacht had die te moeten zoeken. Ik was mijn houvast kwijt en voelde mij wat verloren. Na mijn loopbaantraject bij de VDAB besefte ik dat ik voor een volledige ommezwaai moest gaan en kwam ik gelukkig al snel terecht bij parket Oost-Vlaanderen waar ik mijn interesse voor administratief werk kon inzetten als assistent-dossierbeheerder.” 

“De collega’s op het parket hebben mij meteen goed ontvangen en ondersteund. We hebben een dynamisch team dat bestaat uit 5 medewerkers: een unit leider, een back-up van de unit leider en drie administratieve medewerkers, waaronder mezelf. Iedere collega heeft zijn eigen expertise en materie. De ene collega doet de herroepingen en verzetten, de andere collega de overtuigingsstukken en ikzelf typ de zittingen uit.” 

Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het welzijn van de medewerkers. “Zo is er de mogelijkheid tot telewerken, naargelang het werk dat je doet. Zelf werk ik twee dagen in de week thuis. Natuurlijk hoort daar enige vorm van flexibiliteit bij waarin je een evenwicht moet vinden tussen het uitoefenen van je job (verwerken van dossiers), het fysiek aanwezig zijn op de dienst en het thuiswerken. De werking van de dienst blijft uiteraard gegarandeerd. Daarnaast proberen we de collega’s één keer per maand samen te brengen met bijvoorbeeld een kerstdiner, een barbecue in de zomer of pannenkoeken met lichtmis.” 

De sprong wagen 

Tea staat 100% achter haar keuze om drie jaar geleden te starten bij het Openbaar Ministerie.  

Tea: “Ik ben blij dat ik ooit de sprong gewaagd heb, mijn buikgevoel gevolgd heb, en voor de job als assistent-dossierbeheerder bij parket Oost-Vlaanderen ben gegaan. Het typische clichébeeld van een ambtenaar dat velen misschien hebben, heb je hier helemaal niet. Integendeel. Zelf ben ik ook totaal niet de typische ambtenaar (lacht). Het voelt goed om met mijn werk deel uit te maken van een grote organisatie, waar je nieuwe uitdagingen vindt, toffe collega’s hebt, en waarbij je de werking van het Openbaar Ministerie en Justitie in het algemeen beter leert begrijpen.” 

Net als Tea assistent-dossierbeheerder worden bij het Openbaar Ministerie? Solliciteer hier

Tea De Cock
Nieuws

Ander Nieuws