Persbericht - Antwerpen - 17 arrestaties bij zoekingen in onderzoek naar Albanese criminele organisaties

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Inleiding

Op dinsdag 4 juni werden 12 huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Hoboken, Merksem, Schoten, Sint-Niklaas en Wilrijk. Simultaan werden ook verschillende huiszoekingen uitgevoerd in het buitenland. Het gaat om acties in twee lopende gerechtelijke onderzoeken van zowel Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen als Politiezone Antwerpen naar Albanese criminele organisaties waarbij drughandel centraal staat. In totaal werden 17 mensen gearresteerd.

Samenwerking

De tientallen huiszoekingen die vandaag werden uitgevoerd in opdracht van de onderzoeksrechter in Antwerpen, zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met Europol en verschillende buitenlandse politiediensten. Die vonden plaats in ons land, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Oostenrijk. Het onderzoek en de tussenkomst zelf werden ondersteund door het @ON-netwerk, gefinancierd door de Europese Commissie en geleid door het Italiaanse Direzione Investigativa Antimafia (DIA).

De actie van vandaag benadrukt dus de noodzaak van een nationale en internationale samenwerking in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Het toont de vastberadenheid van de autoriteiten om criminele netwerken te ontmantelen en de veiligheid in de stad en de regio te waarborgen.

Dat verdachten van de organisatie niet aan hun proefstuk toe zijn, kan blijken uit het feit dat de kopstukken in 2014 in Frankrijk veroordeeld werden voor identieke feiten met gevangenisstraffen van 10 en 12 jaar. Andere verdachten van de organisatie liepen veroordelingen op van 3 tot 7 jaar, afhankelijk van hun rol in de zaak.

Gezien het geweldspotentieel van de verdachten, werden de invallen uitgevoerd door de gespecialiseerde arrestatie-eenheden van de Federale Politie (Directie speciale eenheden) en van Politiezone Antwerpen, maar de tussenkomsten zijn verder zonder incidenten verlopen.

Voor het opsporen van verborgen ruimtes kon beroep worden gedaan op de gespecialiseerde collega’s van Politiezone Antwerpen en de douane. De huiszoekingen werden versterkt door verschillende drugshonden van de directie hondensteun van de Federale Politie en Politiezone Antwerpen. Het droneteam van PZ Antwerpen bood ondersteuning vanuit de lucht.

Overzicht: cijfers

Er werden er in totaal 11 verdachten gearresteerd in België. In het buitenland werden 6 verdachten opgepakt. Zij zullen op een later tijdstip aan België worden uitgeleverd.

Bij de huiszoekingen werden 100 kg drugs, namelijk cocaïne en speed, ongeveer 265.000 euro cash, verschillende wapens, chemicaliën, politie-uniformen, kogelwerende vesten en meubels en voertuigen met verborgen ruimtes in beslag genomen.

Dossier PZ Antwerpen

Het dossier dat bij de lokale recherche van PZ Antwerpen loopt, is eind september 2023 opgestart.

Medewerkers van de stad Antwerpen botsten op het Eilandje op een sluikstort naast een afvalcontainer. Bij het doorzoeken van het afval, ontdekten zij lege verpakkingen van cocaïne en diverse attributen die gebruikt kunnen worden om drugs te versnijden. Sinds die vondst zijn er nog meerdere sluikstorten vastgesteld, waarbij opnieuw tientallen lege verpakkingen van cocaïne en heroïne, evenals aanmaak- en verpakkingsmaterialen werden gevonden.

In het onderzoek van de lokale recherche van PZ Antwerpen kwam een Albanese criminele organisatie uit de omgeving van Vlorë in beeld die verantwoordelijk zou zijn voor het dumpen van het drugsafval. De organisatie zou zich hebben gespecialiseerd in het versnijden van grote hoeveelheden verdovende middelen, van enkele kilo's tot honderden kilo's. Voor het versnijden werden op grote schaal chemicaliën, voornamelijk aceton, aangekocht. Buitenlandse groeperingen deden beroep op deze expertise, want na het versnijden werden drugs getransporteerd naar verschillende Europese landen in voertuigen met verborgen ruimtes.

Tijdens het onderzoek konden eerder twee transporten worden onderschept in Nederland en Zwitserland. In de wagens werd toen 36.000 euro, 2 kilogram cocaïne en 6 kilogram heroïne in beslag genomen.

In dit onderzoek werden vandaag 8 huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 9 mensen gearresteerd. Ook in Duitsland, Nederland en Oostenrijk werden 4 arrestaties verricht.

Op één locatie werden chemicaliën aangetroffen, waarvoor het Clan Lab Response Unit (CRU) van de Federale Politie ter plaatse is gevraagd.

Dossier FGP Antwerpen

Het gerechtelijk onderzoek van de FGP Antwerpen draait rond een groep verdachten van Albanese origine uit de stad Vlöre.

Het onderzoek werd eind 2023 opgestart. In het gsm-toestel van een man van Albanese origine die door PZ Antwerpen werd gecontroleerd, vonden de speurders toen allerlei belastende elementen die zouden kunnen wijzen op de betrokkenheid bij de invoer van cocaïne en het uitbaten van een cocaïnewasserij.

In het verdere onderzoek kwamen verschillende verdachten in beeld die via familiale banden aan elkaar gelinkt zijn en die zich zouden bezighouden met een groothandel in cocaïne. Er zou ook sprake zijn van een gewapende overval op een transport van een partij marihuana van 395 kg midden februari in Brussel.

De verdachten in dit onderzoek zijn gekend voor heel wat geweldsincidenten in Albanië.

In dit onderzoek werden vandaag 3 huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden twee mensen gearresteerd. Op een locatie werden verschillende wapens, een valies met kogelwerende vesten van de Nederlandse politie en drugs in beslag genomen. In Italië konden twee mensen gearresteerd worden.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten