Persbericht - Antwerpen - Aanhouding in cold case uit 1999

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

In een moordonderzoek uit 1999 heeft de raadkamer in Antwerpen gisteren de aanhouding van een 51-jarige man voor een tweede keer bevestigd.

In de nacht van 16 mei 1999 werd aan Dries in Antwerpen het lichaam van een 17-jarige Roemeense vrouw aangetroffen. Ze was op een gruwelijke manier om het leven gebracht. De wetsdokter telde een 20-tal snij- en steekwonden. In het onderzoek bleek dat het slachtoffer kort voor de feiten nog met haar vermoedelijke pooier in een café in de buurt was gezien en getuigen hadden een man zien weglopen van de feiten. Die man verbleef met een valse identiteit in ons land. Na de feiten vluchtte hij naar het buitenland. Ondanks het uitgebreide moordonderzoek dat destijds gevoerd werd, kon een verdachte niet worden gelokaliseerd. Het dossier is zo een cold case geworden.

Na overleg tussen parket Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft FGP het dossier opnieuw geanalyseerd. Na die review werd beslist om de onderzoeksrechter opnieuw te vorderen. Die heeft daarop in 2020 de forensisch adviseur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) gevraagd om het DNA-luik in het dossier opnieuw te bekijken met een wetenschappelijke bril. Door de evolutie in de wetenschap kon een enkelvoudig DNA-profiel van een man ontdekt worden op een handschoen die op de plaats van de feiten was overgebleven.

In de zoektocht naar de mogelijke verdachte werkte FGP Antwerpen samen met de Albanese autoriteiten en met Interpol. De mogelijke verdachte zou Albanië in 1993 Albanië hebben verlaten en hij zou in 2002 in Italië zijn aangekomen. Daarvoor had hij opnieuw een valse identiteit gebruikt. In Italië werd hij verschillende keren gecontroleerd door de politie. Op basis van alle nieuwe elementen had de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd en werd de man geseind. Door de internationale samenwerking kon de man gelokaliseerd worden.

FAST Italië kon in samenwerking met FAST België de man op 21 augustus 2023 arresteren in Rome. Na de overleveringsprocedure werd hij op 5 april overgevlogen naar ons land. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft hem de dag nadien aangehouden wegens moord. Uit een vergelijkend DNA-onderzoek dat intussen werd uitgevoerd, is een positieve match naar boven gekomen.

Maandag verscheen de man voor een tweede keer voor de raadkamer. Zijn aanhouding is verlengd.

De familie van het slachtoffer werd intussen op de hoogte gebracht van de nieuwe ontwikkelingen.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten