PZ Antwerpen heeft in opdracht van de magistraat strafuitvoering van parket Antwerpen en in samenwerking met het FAST-team van de Federale Politie en FAST Nederland twee geseinde mannen kunnen arresteren in Nederland. Eén van deze twee mannen werd donderdag overgeleverd aan ons land.
In de nacht van 9 augustus 2022 werd met graffiti het woord 'dief' gespoten op de voordeur van een woning in de Van Lissumstraat in Deurne. Er werd ook geprobeerd om een voertuig in brand te steken. De daders namen de vlucht. Het parket Antwerpen opende een gerechtelijk onderzoek naar de feiten. Uit dat onderzoek kwam de betrokkenheid van onder andere twee Nederlandse mannen naar voren. Ze werden op 13 oktober 2022 aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot opzettelijke brandstichting van een bewoond onroerend goed en deelname aan een criminele organisatie. Ze kregen een enkelband opgelegd. De rechtbank in Antwerpen veroordeelde hen op 31 mei 2023 tot gevangenisstraffen van 4 en 5 jaar en een geldboete. Op vordering van het Openbaar Ministerie werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken, maar de mannen knipten op dezelfde dag hun enkelbanden door en probeerden te ontsnappen aan de strafuitvoering.
Sindsdien stonden ze geseind en werden ze in opdracht van de magistraat strafuitvoering van het Antwerpse parket actief opgespoord. Dankzij een intensieve internationale samenwerking tussen het Belgische en het Nederlandse politiediensten kon één van de twee mannen op 20 november vorig jaar worden gearresteerd in Nederland. De overleveringsprocedure werd meteen opgestart en de 21-jarige Nederlander wordt donderdag vanuit Nederland overgeleverd aan ons land en hij werd in de gevangenis.
Ook de 19-jarige geseinde medeverdachte die in hetzelfde dossier werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar werd actief opgespoord. Hij kon vorige maand gearresteerd worden door het Nederlandse FAST-team. Zijn overleveringsprocedure loopt nog.
Eén van de basisopdrachten van het Openbaar Ministerie is erop toezien dat de nodige maatregelen worden genomen voor de passende uitvoering van de uitgesproken straffen (geldboete, gevangenisstraf, elektronisch toezicht, probatie, werkstraf...). Bij gevangenisstraffen boven de 3 jaar is het OM niet alleen bevoegd, maar zetelt een parketmagistraat in de strafuitvoeringsrechtbank.