Persbericht - Antwerpen - Vijf aanhoudingen in internationaal onderzoek naar namaak en witwas

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Bij een reeks huiszoekingen werden gisteren in ons land en in het buitenland 15 mensen opgepakt. Alles kadert in een gerechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich zou bezighouden met drugshandel, een handel in namaakjuwelen en witwas.

 

Het onderzoek ging van start in oktober 2022, toen een postpakket met 600 gram cocaïne werd onderschept door de douane op Brussels Airport. Het pakket had Israël als bestemming. Tijdens het verdere onderzoek door de lokale recherche drugs van PZ Antwerpen bleek dat er een grote criminele organisatie aan het werk zou zijn. De verdachten reisden regelmatig naar China, Israël, Italië, Oostenrijk, Turkije en Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast kozen ze voor persoonlijke ontmoetingen in een kantoortje in het Empire Shopping Center in Antwerpen en gebruikten ze buitenlandse rekeningen.

Doorheen het onderzoek  kwamen nog andere misdrijven aan het licht. Zo zouden op grote schaal namaakjuwelen van hoge kwaliteit verkocht worden. De organisatie zou daarvoor ook beschikken over een goudwinkel aan de grensstreek met Frankrijk. Daar zouden gestolen juwelen gekocht worden die dan verder versluisd werden naar de Antwerpse diamantwijk waar ze gesmolten werden. Dinsdag werd ook een illegale goudsmelterij aangetroffen.

Vanuit China zouden hoogwaardige namaakjuwelen en - horloges ingevoerd worden. De organisatie beschikt over een groep koeriers die grote hoeveelheden cash geld vervoeren en die de namaakgoederen leveren.

De onderzoeksrechter gaf dinsdag de opdracht voor 20 huiszoekingen in Antwerpen, Edegem en Elsene. Daarvoor kreeg PZ Antwerpen bijstand van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen en Brussel, Douane, dienst hondensteun en FOD Economie.

Europol en het @ON netwerk van de Europese Unie dat onder leiding staat van de anti-maffia directie van de Italiaanse politie (DIA) leverden bijstand en zorgden voor de internationale coördinatie. Op die manier werden tegelijkertijd met de tussenkomsten in België huiszoekingen uitgevoerd in Nederland, Israël en Slovakije.

In totaal werden in ons land 11 en in het buitenland 4 mensen gearresteerd. De onderzoeksrechter heeft 5 mannen tussen 20 en 40 jaar aangehouden, één man is vrij onder voorwaarden en drie andere werden vrijgelaten.

Er werden minstens 165 horloges, juwelen en nepgoederen en mogelijk vervalste certificaten in beslag genomen. Alles zal nu verder op hun echtheid gecontroleerd worden. Daarnaast vond de politie ook een alarmpistool, ongeveer 10 kilogram omgesmolten en ongestempeld goud, een 200-tal kleine diamanten en ledgers.

In het buitenland werden crypto ledgers, juwelen, 14 kilogram drugs en een automatisch vuurwapen met geluidsdemper gevonden.

Bij de zoekingen kon verder ruim 232.000 euro cash in beslag worden genomen. Net als zeven voertuigen, o.a. Bentley, Lamborghini, Maserati en Porsche.

De feiten zijn gekwalificeerd als lidmaatschap aan een criminele organisatie, witwas en inbreuken op het merkenrecht.

 Na de tussenkomsten van dinsdag zal het gerechtelijk onderzoek worden verdergezet.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten