Persbericht - Brecht - 12 mensen gedagvaard voor illegale raveparty

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Het Openbaar Ministerie heeft 12 mensen gedagvaard voor de zitting van 18 juni 2024 na de illegale raveparty vorig jaar op het militair domein 'Groot Schietveld'. Meer dan 200 aanwezigen hebben intussen een voorstel tot minnelijke schikking van 150 euro gekregen.

In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juli 2023 drong een grote groep mensen het militair domein 'Groot Schietveld' op de grens van Brecht en Wuustwezel binnen. Het domein is duidelijk herkenbaar als verboden militair terrein door omheiningen, borden en barelen. Om de autoriteiten te misleiden had de groep initiatiefnemers de exacte locatie last minute doorgespeeld via sociale mediagroepen. Het illegale evenement vond plaats op een locatie op het domein die specifiek gebruikt wordt voor schietoefeningen, trainingen met explosieven en de ontmanteling van explosieven door ontmijningsdienst DOVO.

De eerste vaststellingen werden rond 1.55 uur gedaan door PZ Voorkempen. Enkele uren later werd het provinciale rampenplan geactiveerd om het illegale feest op een zo veilig mogelijke manier te beheren en uiteindelijk te doen beëindigen. Daarbij moest rekening gehouden worden met de gevaren van het uitgestrekte actieve militaire oefenterrein, met onder meer de aanwezigheid van onontplofte oorlogsmunitie en mogelijk brandgevaar. Politiediensten bleven intussen onderhandelen met de zogenaamde organisatoren. Heel wat aanwezigen verlieten in de loop van de voormiddag spontaan het terrein en rond 12 uur was het militaire domein ontruimd.

Het parket Antwerpen startte een opsporingsonderzoek dat werd gevoerd door PZ Voorkempen. Alle personen en voertuigen die het militair domein verlieten, werden gecontroleerd. Enkelen onder hen stapten onder invloed van drugs in de wagen. Zij kregen een PV voor drugs in het verkeer en een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs.

Op het einde van het onderzoek heeft het parket Antwerpen beslist om 12 mensen tussen 20 en 41 jaar te dagvaarden. Ze vallen onder twee groepen: mensen die beschouwd kunnen worden als organisatoren en mensen die cruciale materialen, zoals muziek - en tapinstallaties, hadden aangeleverd.

De feiten zijn gekwalificeerd als schending van de meldings-en zorgplicht, bendevorming,  het betreden van een militair domein, sluikwerk en niet-inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Daarop staan celstraffen van 1 maand tot 2 jaar en geldboetes.

221 aanwezigen hebben een voorstel tot onmiddellijke schikking (OMS) van 150 euro gekregen. Het gaat om 162 Belgen en 59 buitenlanders. Op dit moment zijn 132 OMS ook al betaald.

Het proces zal op dinsdag 18 juni 2024 worden ingeleid voor kamer AC5 van de correctionele rechtbank in Antwerpen.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten