Persbericht - Deurne - Lichaam na 31 jaar geïdentificeerd door Operatie Identify me

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Het lichaam van een vrouw die in 1992 werd gevonden in Het Groot Schijn in Deurne kon dankzij Operatie Identify Me worden geïdentificeerd. Het gaat om een Britse vrouw van 31 jaar.

De Belgische, Duitse en Nederlandse politie lanceerden op 10 mei 2023 in samenwerking met Interpol een internationale campagne met de naam 'Operation Identify Me', waarbij op zoek werd gegaan naar de identiteit van 22 meisjes en vrouwen die in de drie landen dood werden teruggevonden. De opsporingsberichten werden onder andere gepubliceerd op de website van de Federale Politie en op de website van Interpol. (zie ook https://www.politie.be/5998/nl/pers/operation-identify-me-belgie-duitsla...)

In een Antwerps dossier werd het lichaam van een vrouw gevonden in Het Groot Schijn in Deurne op 3 juni 1992. De vrouw bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. Ze had enkele opvallende kenmerken, zoals een tattoo van een bloem met daaronder het opschrift 'R'nick'. In het onderzoek kon de identiteit van het slachtoffer destijds niet achterhaald worden.

Enkele dagen na de lancering van de campagne ontving de Cel Vermiste Personen van de Federale Politie een mail vanuit Groot-Brittannië. Een familielid had in het opsporingsbericht de opvallende bloementattoo herkend. Het slachtoffer zou Rita Roberts zijn, een vrouw van toen 31 jaar, die in februari 1992 vanuit Cardiff naar Antwerpen was verhuisd. Het laatste teken van leven dat haar familie had gekregen was een postkaart die was afgestempeld op 6 mei 1992. Ook de letters R'nick verwijzen naar de Britse vrouw. Op basis van extra info en foto's kon de identiteit definitief bepaald worden.

Via de maatschappelijke assistente van de Federale Politie werd de familie nauw betrokken bij het verloop van het verdere onderzoek. "Het nieuws was schokkend en hartverscheurend", zegt een woordvoerder van de familie in het Verenigd Koninkrijk. "Onze gepassioneerde, liefhebbende en vrijgevochten zuster werd op wrede wijze weggenomen. We vinden geen woorden om het verdriet dat we toen voelden en nog steeds voelen echt te beschrijven. Hoewel het nieuws moeilijk te verwerken is, zijn we wel ongelooflijk dankbaar dat we nu tenminste weten wat er met Rita is gebeurd. We missen haar enorm, maar we zijn dankbaar voor de uitstekende steun en zorg van de Cel Vermiste Personen, Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, Interpol en Durham Police in het Verenigd Koninkrijk. Deze grensoverschrijdende samenwerking heeft een vermiste vrouw haar identiteit teruggegeven en het heeft ervoor gezorgd dat wij als de familie nu weten dat ze rust heeft. Rita was een mooi persoon die dol was op reizen. Ze hield van haar familie, vooral van haar neefjes en nichtjes, en ze wilde altijd al een eigen gezin hebben. Ze kon een kamer opvrolijken door haar aanwezigheid, en waar ze ook ging, ze was het leven en de ziel van het feest. We hopen dat waar ze nu ook is, ze vrede heeft."

De familie vraagt aan de media om hen verder niet te contacteren tijdens hun verwerkingsproces.

De burgerlijke sectie van het parket Antwerpen heeft via een verzoekschrift aan de familierechtbank gevraagd om de overlijdensakte te laten aanpassen met de identiteit van het slachtoffer. De familierechtbank heeft intussen een vonnis geveld, waarbij de overlijdensakte werd verbeterd. Op die manier zal de familie van Rita een officieel document van haar overlijden krijgen. Dat is voor de nabestaanden van het slachtoffer erg belangrijk.

Het parket Antwerpen is samen met de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen de voorbije maanden op zoek gegaan naar mogelijke verdachten. Daarbij werden ook mensen verhoord die Rita gekend zouden hebben, maar dat heeft op dit moment nog niet tot een doorbraak geleid.

Nu de identiteit bekend is, willen we een nieuwe oproep doen. Als er mensen zijn die Rita Roberts hebben gekend of die toch iets weten over de omstandigheden van haar overlijden, dan kunnen ze zich nog steeds melden op het nummer 0800/300.30 of via mail opsporingen@police.belgium.eu.

Elke informatie kan nuttig zijn voor de speurders.

Heeft u meer informatie over deze zaak?

Laat het ons weten via dit tipformulier of via het gratis nummer 0800/30 300.

Voor getuigenissen vanuit het buitenland, gelieve het nummer 0032 2 554 44 88 te vormen.

 

Contactgegevens:

Communicatiecel parket Antwerpen

0473/82.90.16

communicatiecel.parketantwerpen@just.fgov.be

Parket Antwerpen
Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten