Persbericht - Deurne/Ranst/Turnhout- Negen verdachten aangehouden na huiszoekingen in drugsonderzoek

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen en de Lokale Politie Turnhout voerden vorige week dinsdag elf huiszoekingen uit in een lopend drugsonderzoek. Bij de zoekingen konden negen verdachten worden gearresteerd. Ze werden aangehouden door de onderzoeksrechter. Hun aanhouding werd intussen door de raadkamer bevestigd. Er werd ook een grote hoeveelheid drugs, cash geld, gsm-toestellen, laptops, verpakkingsmaterialen en weegschalen in beslag genomen.

Op 30 januari werden aan de Zandhovensesteenweg in Oelegem (Ranst) een 50-tal vaten met gedumpt chemisch drugsafval aangetroffen. Verder onderzoek leidde naar een verdachte locatie aan de Oostmalsesteenweg in Ranst, waar de politie een zogenaamd conversielabo aantrof. Het gerechtelijk onderzoek leidde ook naar een tweede locatie aan de August Van de Wielelei in Deurne, waar de politie ook gedumpte vaten met chemicaliën terugvond. Door een nauwe samenwerking met PZ Antwerpen kon een verdacht voertuig dat in het onderzoek in beeld kwam in de loop van dezelfde namiddag nog worden onderschept in Antwerpen. De twee inzittenden, een 29-jarige man uit Antwerpen en een 24-jarige vrouw uit Tessenderlo, werden gearresteerd. Ze werden aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van aanmaak van verdovende middelen en/of psychotrope stoffen in vereniging, maar werden intussen vrijgelaten onder voorwaarden.

Naast het onderzoek naar het drugslabo, dat gevoerd wordt door FGP Antwerpen onder leiding van de onderzoeksrechter in Antwerpen, voert de lokale recherche van Lokale Politie Turnhout ook een onderzoek naar de handel in verdovende middelen, onder leiding van de onderzoeksrechter in Turnhout. In het kader van deze twee onderzoeken werden dinsdag 7 mei elf huiszoekingen in Berlaar, Genk, Herentals, Lille en Ranst georganiseerd. Dankzij een nauwe samenwerking tussen FGP Antwerpen en de recherche van Lokale Politie Turnhout konden bij de verschillende zoekingen negen verdachten worden gearresteerd. Er werd een grote hoeveelheid drugs (6100 gram cannabis, meer dan 1400 XTC-pillen, MDMA, speed, cocaïne, ketamine en anabole steroïden) maar ook cash geld, gsm-toestellen, laptops, verpakkingsmaterialen en weegschalen in beslag genomen. Negen verdachten tussen 18 en 46 jaar werden aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen en/of psychotrope stoffen in vereniging. De raadkamer bevestigde vrijdag en maandag hun aanhouding. Voor één verdachte werd de zaak uitgesteld.

Cijfers drugslabo's en dumpings in Antwerpen

In de periode tussen 2020 en 2024 werden in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen in totaal 45 drugslabo’s ontdekt. In deze periode werd er op 83 verschillende plaatsen in de provincie gedumpt chemisch drugsafval aangetroffen. De infographic toont het aantal dumpings per regio en politiezone. Op verschillende plaatsen in Antwerpen werden ook precursoren en plaatsen waar benodigdheden en materiaal voor een synthetisch drugslabo werd opgeslagen ontdekt. Van de meer dan 1000 meldingen die via het anoniem meldpunt binnenkwamen hebben er ook verschillende geleid tot de ontdekking van een actief synthetisch drugslabo, waaronder in Meerle.

Een verdachte situatie in de provincie Antwerpen melden kan via het meldpunt https://www.drugsplantageontdekt.be/. Met deze website willen het Openbaar Ministerie, de politiediensten en de gouverneur van de provincie Antwerpen de burgers de kans geven om op een veilige en anonieme manier de politie te verwittigen over de aanwezigheid van cannabisplantages, drugslabo’s of de dumping van drugsafval. Zo strijden we samen tegen drugscriminaliteit.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten