Persbericht - Gent - Controleactie op zwaar vervoer langs de E40 in Wetteren

Parketten van de procureur des Konings Oost-Vlaanderen
Persberichten

Federale en lokale politiediensten, douane, (sociale) inspectiediensten en inspecteurs-observatoren uit Nederland, Italië, Hongarije en Slowakije: de derde editie van de ‘Albatross’-controleactie op donderdag 20 februari 2025 was opnieuw een knap staaltje samenwerking. Op de snelwegparking langs de E40 in Wetteren controleerden deze diensten samen 157 vrachtwagens en bussen. Daarbij werden meer dan 100 inbreuken vastgesteld. 



Zoveel mogelijk diensten die samenwerken om 360°-controles van het vracht- en personenvervoer mogelijk te maken, dat is het opzet van de jaarlijkse Albatross-actie. Alle aspecten van het zwaar vervoer komen tijdens deze controles aan bod: de tachograaf, sociale wetgeving, technische eisen, drugs en alcohol in het verkeer, ... Op donderdag 20 februari organiseerde de Federale Wegpolitie de derde editie van deze actie op de snelwegparking langs de E40 in Wetteren, onder toeziend oog van de arbeidsauditeur en het parket.

Smart tachograaf

Tijdens de eerste editie van de Albatross-actie, in 2023, maakte de Wegpolitie voor het eerst gebruik van een DSRC-antenne. Deze antenne kan vanop afstand een aantal basisgegevens uitlezen uit de tachograaf van voorbijrijdende vrachtwagens. Dankzij een handige kleurencode helpt deze tool de politieagenten in één oogopslag te zien welke voertuigen potentieel niet in orde zijn, en deze gericht uit het verkeer te halen voor een grondige controle.

In 2023 werkte dit nog niet bij alle vrachtwagens: de DSRC-antenne pikt immers enkel gegevens op van de voertuigen met een ‘slimme’ tachograaf. Intussen wordt dat probleem verholpen: dankzij een wijziging in het EU Mobility Package – de Europese regelgeving rond zwaar vervoer – moeten alle voertuigen voor internationaal commercieel vervoer sinds 1 januari 2025 verplicht beschikken over een smart tachograaf tweede generatie. Dit faciliteert de controles op sociale en vervoersinbreuken door onder andere de Wegpolitie en Vlaamse Belastingdienst.  

De Albatross-controleactie in Wetteren was de ideale gelegenheid om de transportsector hier nog eens op te attenderen. Verschillende vrachtwagens bleken nog niet in orde. Zij kregen voorlopig een waarschuwing en moeten zich zo snel mogelijk in regel stellen. Vanaf 1 maart zullen vrachtwagens die niet in orde zijn effectief geverbaliseerd worden.

Snelle swipe detecteert drugs

De Douane onderwierp 37 voertuigen aan een snelle drugsswipe. Daarbij wordt een klein doekje over de handen van de bestuurder en over het stuur gehaald. In 9 gevallen gaf het sneldrugsdetectietoestel vervolgens onmiddellijk indicatie van de aanwezigheid van verdovende middelen.  

Dankzij de recente wijziging in de checklist die de politie moet overlopen vooraleer ze kan overgaan tot een speekseltest, konden deze 9 bestuurders onmiddellijk aan een speekseltest onderworpen worden. 5 van deze speekseltesten gaven positief resultaat.  

Daarnaast was de Douane ook voor het eerst aanwezig met een cargoscanner. Een 20-tal voertuigen werden door de scanner gereden. Daarbij werden geen bijzondere onregelmatigheden vastgesteld.

Resultaten Albatross-actie

157 voertuigen werden doorheen de dag uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen. Bij maar liefst 77 van hen, bijna 50%, werden één of meerdere inbreuken vastgesteld.  

Het ging onder meer om:

  • 26 inbreuken op de rij- en rusttijden of het gebruik van de tachograaf 
  • 21 inbreuken met betrekking tot de ladingzekering 
  • 13 inbreuken met betrekking tot de technische eisen 
  • 14 inbreuken op de sociale wetgeving (zwartwerk, illegale arbeid, ontbreken van posting declaration ...) 
  • 1 PV voor witwas 
  • 5 chauffeurs testten positief op drugs 
  • 2 chauffeurs testten positief op alcohol 
  • 4 onmiddellijke minnelijke schikkingen voor drugsbezit 
  • 1 onmiddellijke minnelijke schikking voor verboden wapendracht 
  • ... 
     

De sociale inspectiediensten stelden inbreuken vast op faire arbeidsvoorwaarden en eerlijke concurrentie, waaronder 10  PV’s voor onder andere zwartwerk (Dimona), detachering in het vrachtvervoer, werkloosheid en ziekte-uitkering, … , 3 waarschuwingen en verder te onderzoeken zaken naar schijnzelfstandigheid.

In totaal werd voor 150.535 euro aan (deels openstaande) boetes geïnd. Waar nodig, bijvoorbeeld in geval van inbreuken op de sociale wetgeving, zal verder onderzoek worden opgestart.

Deelnemende diensten  

De actie werd gecoördineerd door de Wegpolitie van Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de European Labour Authority (ELA). Zij werden op het terrein bijgestaan door collega’s van de Federale Wegpolitie van over het hele land, de Federale Gerechtelijke Politie, het Interventiekorps (CIK) Oost-Vlaanderen, de Directie hondensteun, de Scheepvaartpolitie, verschillende lokale politiezones, Douane, inspectiediensten RSZ, TSW, TWW, RVA, RSVZ, RIZIV en VSI, FAVV, FOD Mobiliteit, Vlaamse Belastingdienst, Vlaams departement Omgeving – afdeling dierenwelzijn, GOCA en de Dienst Vreemdelingenzaken. Delegaties met inspecteurs-observatoren uit Nederland, Italië, Hongarije en Slowakije waren ook aanwezig. Dit alles onder toeziend oog van de arbeidsauditeur en het parket Oost-Vlaanderen en met logistieke ondersteuning van de Civiele Bescherming.


(Bron: persbericht Federale Politie)

Parketten van de procureur des Konings Oost-Vlaanderen
Persberichten

Ander Persberichten