Persbericht - Leuven - Twee aanhoudingen door onderzoeksrechter in Leuven bij één van de grootste politiesuccessen in de strijd tegen 3D wapenhandel en productie hiertoe in Europa

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

De onderzoeksrechter in Leuven heeft twee verdachten aangehouden na een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Leuven naar 3D geprinte wapens die verhandeld werden in chatgroepen op het Darkweb. De wapens, vergunningsplichtige (semi-automatische) en verboden (volautomatische) vuurwapens, werden in België vervaardigd middels 3D printing in combinatie met onderdelen van webshops. De wapens zijn niet gehomologeerd en niet traceerbaar.

De FGP Leuven werd in augustus 2023 ingelicht door de Franse autoriteiten over een onderzoek dat zij voerden naar 3D geprinte wapens die verhandeld werden in chatgroepen op het darkweb. Uit hun onderzoek bleek dat er verschillende pakketten met wapenonderdelen verzonden werden naar een woning in Oud-Heverlee. Bovendien bleek dat de spilfiguur, een 26-jarige man met de Franse nationaliteit, zich inmiddels ergens in het Leuvense ophield.

Parket Leuven besloot hierop een spiegelonderzoek op te starten. Na enkele maanden van intensief speurwerk kon de Federale Gerechtelijke Politie Leuven achterhalen op welke locatie de hoofdverdachte ondergedoken leefde en van waaruit hij de illegale wapens produceerde.

Het parket Leuven vorderde een gerechtelijk onderzoek voor inbreuken op de wapenwetgeving en criminele organisatie.
In samenspraak met de Franse autoriteiten en met ondersteuning van EUROPOL werd een gecoördineerde actie voorbereid op 29 januari. Er werden simultaan in Frankrijk en in België huiszoekingen uitgevoerd.

De huiszoekingen in België vonden plaats in Leuven en Oud-Heverlee. FGP Leuven kon voor de huiszoeking in Leuven en Oud-Heverlee beroep doen op de gespecialiseerde eenheden van DSU (Directie speciale eenheden). Tijdens de huiszoeking werden twee personen gearresteerd. De beide verdachten, een 18-jarige vrouw uit Leuven en een 26-jarige man uit Frankrijk, werden aangehouden door de onderzoeksrechter. De raadkamer bevestigde de aanhouding van de vrouw. Frankrijk vroeg de overlevering van de 26-jarige man, hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer met het oog op een Europees aanhoudingsbevel voor de uitlevering naar Frankrijk.

In Frankrijk werden negen personen aangehouden, voornamelijk kopers van de illegale vuurwapens.

In de woning waar het koppel verbleef werd een illegaal wapenatelier aangetroffen. Tijdens de inval was de 3D printer actief penguns (vuurwapens in de vorm van een balpen) aan het printen. Tientallen metalen en plastic wapenonderdelen evenals gebruiksklare 3D vuurwapens werden in beslag genomen.

De gezamenlijke operatie kan beschouwd worden als één van de grootste politiesuccessen in de strijd tegen 3D wapenhandel en productie hiertoe in Europa.

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

Ander Persberichten