Persbericht - Leuven - Twee aanhoudingen in het gerechtelijk onderzoek naar bende die gespecialiseerd was in georganiseerde bedrijfsinbraken met gestolen voertuigen

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

De onderzoeksrechter in Leuven heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Leuven naar een bende die gespecialiseerd was in bedrijfsinbraken en ramkraken en hiervoor gestolen voertuigen en nummerplaten gebruikten.

In de periode tussen mei en oktober 2023 werden verschillende voertuigen gestolen om bedrijfsinbraken te plegen. Uit het onderzoek, gevoerd door FGP Leuven, bleek dat er telkens minstens drie verdachten in beeld kwamen. De bende opereerde in verschillende samenstellingen en maakte steeds gebruik van gestolen voertuigen die voorzien werden van gestolen nummerplaten. Ze gebruikten ook eigen voertuigen die voorzien werden van gestolen nummerplaten. De voertuigen kwamen vervolgens naar voren bij het plegen van ramkraken en inbraken in bedrijven waar waardevolle producten zoals multimediamateriaal, audio-, video- en fotomateriaal, … buit gemaakt konden worden. De bende werd ook in verband gebracht met een aantal inbraken in woningen.

Het parket Leuven vorderde in oktober 2023 een gerechtelijk onderzoek naar diefstal van elektronica met verzwarende omstandigheden, diefstallen met verzwarende omstandigheden en diefstallen van kentekenplaten. FGP Leuven voerde het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter. Het onderzoek werd vervolgens uitgebreid met verschillende reeksen van gelijkaardige feiten: het stelen van voertuigen die gebruikt werden bij het plegen van inbraken en ramkraken. Die feiten hadden plaatsgevonden over heel België in de periode van februari 2023 tot en met januari 2024. Uit het onderzoek kwamen aanwijzingen naar voren dat het om een georganiseerde en professionele bende ging. De bende was eveneens al op de radar gekomen bij de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen waardoor een geïntegreerde aanpak zich opdrong.

In de periode van 12 januari tot en met 30 januari 2024 werden er met bijstand van verschillende lokale politiezones, de Federale Gerechtelijke Politie en gespecialiseerde politie-eenheden in totaal vijf huiszoekingen en twee aanhoudingen verricht. De huiszoekingen werden uitgevoerd in garageboxen en de woning van een verdachte in Charleroi, en in Sint-Genesius-Rode, Sint-Gillis en Strombeek-Bever. Tijdens één huiszoeking werd er een grote hoeveelheid aan drugsprecursoren (stoffen die kunnen worden misbruikt voor de illegale aanmaak van psychotrope stoffen en verdovende middelen) aangetroffen.

Centraal in het onderzoek stonden twee hoofdverdachten, een 34-jarige man uit Grimbergen en een 40-jarige man uit Charleroi. Beide kwamen in aanmerking voor een reeks van feiten waarbij steeds dezelfde modus operandi naar voren kwam. De twee hoofdverdachten staan beide gekend voor feiten van zwaar banditisme en schuwen bij het plegen van de feiten geen geweld wanneer zij in contact komen met politiediensten.

De verdachte uit Charleroi werd op 26 januari voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Zijn aanhouding werd op 30 januari bevestigd door de raadkamer. De tweede verdachte bevond zich reeds sinds 11 januari in de gevangenis nadat hij werd aangehouden in een ander dossier. Hij werd op 31 januari door de onderzoeksrechter aangehouden in het huidig dossier. Zijn aanhouding werd bevestigd door de raadkamer op 2 februari. De laatste raadkamer, op dinsdag 9 maart, bevestigde de aanhouding van beide verdachten voor de derde keer. Ze zijn dus tot op heden aangehouden.

Beide verdachten ontkennen tot op heden hun betrokkenheid bij de feiten. 

Het gerechtelijk onderzoek zal worden verdergezet door FGP Leuven onder leiding van de onderzoeksrechter.

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

Ander Persberichten